in

Индия блокира членството на Турция в БРИКС

Снимка: Pixabay

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска страната му да се присъедини към БРИКС и подаде молба за членство преди 16-ата среща на върха на този блок. Но изглежда, че трябва да се откаже от тази идея, поне засега.

Синан Улген, бивш дипломат и експерт по външна политика в турската фондация Карнеги, каза пред Bild, че Индия пречи на Турция да се присъедини към БРИКС. А причина за това са добрите отношения на Анкара с врага на Индия Пакистан.

Според Улген, Ердоган иска да бъде в съюз с руския президент Владимир Путин, за да укрепи „стратегическата автономия“ на Турция. Освен това той е разочарован от ЕС.

Друга причина е „политическият престиж“. Ердоган иска да покаже, че „може да седи на столовете на НАТО и БРИКС едновременно“, и се смята за „посредник“ на международната арена.

Критиците казват, че с подобни мерки Ердоган е поставил Турция във външна политическа изолация.

БРИКС (на английски: BRICS) е наименование на група страни с влияние в международната икономика.

Представлява акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa).

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/