in

КНСБ обяви колко трябва да бъде заплатата на човек, живеещ сам в България

Колаж: "Нова Варна"

Според КНСБ (Конфедерация на независимите синдикати в България) адекватната сума е 1454 лв. нето.

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на един работещ човек, живеещ сам, е 1454 лв. Това сочат данните за последното тримесечие (юли-септември) на настоящата година, представени днес на пресконференция от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към КНСБ.

За издръжката на тричленно семейство с двама възрастни и дете до 14 г. са нужни 2616 лв.

Малко движение нагоре спрямо миналото тримесечие отчете президентът на КНСБ Пламен Димитров. На тримесечна база се отчита ръст от 0,1%, а на годишна – 1,9%. Спрямо септември миналата година за тричленно семейство са нужни 48 лв. повече, а за един работещ – 27 лв. повече.

Припомняме, че вчера Министерският съвет (МС) взе окончателно решение за минималната работна заплата (МРЗ). Тя трябва да се увеличи от 933 лв. на 1077 лв. от януари 2025 г. Това означава ръст със 144 лв., или 15,4%. С това за първи път у нас минималното възнаграждение ще бъде над 1000 лв.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/