in

Доброволци на ПромениКартинката събраха 150 кг отпадъци в рамките на почистваща доброволческа акция във Варна

Информационната кампания на Филип Морис България – ПромениКартинката и Орбико България обединяват усилия в доброволческа почистваща акция в Морската градина-Варна

Тази събота във Варна се проведе поредната успешна почистваща доброволческа акция, организирана от информационната кампания ПромениКартинката, на „Филип Морис България“. Кампанията която стартира през лятото на 2021 г., има за цел да даде гласност на проблема с неправилно изхвърлени цигарени фасове и други отпадъци и насърчи обществото към по-отговорно потребителско поведение. Акцията във Варна обедини множество доброволци и представители на компанията, които активно се включиха в почистването в Морската градина.

Пламен Чанев, регионален търговски мениджър на „Филип Морис България“

Пламен Чанев, регионален търговски мениджър на Филип Морис България, сподели как кампанията се стреми да информира и вдъхнови обществото да предприема активни стъпки за опазване на природата. „Всяка година, около световния ден за почистване на околната среда, организираме доброволчески почистващи инициативи в различни градове като Варна, София, Пловдив. Разбираме, че не можем сами да почистим цяла България, но целта е да дадем добър пример и да насърчим повече хора да се замислят за отпечатъка, който оставяме върху природата“, заяви Чанев. Той изрази надежда, че подобни акции ще провокират обществена промяна и ще пробудят усещането за съпричастност към проблема със замърсяването.

Асен Стоянов, Trade Activator Leader

Асен Стоянов, който е част от търговския отдел на компанията, също участва активно и обясни своята мотивация: „Искам да дам най-добрия пример на младото поколение, да им покажа, че няма нищо срамно в това да се наведеш и да събереш отпадъци от земята, или да направиш забележка на някой, който замърсява.“ За него опазването на околната среда е дългосрочна инвестиция в бъдещето на страната и природата.

Момчил Кръстев, LAMP Activation Leader

Към акцията се присъедини и Момчил Кръстев   от Филип Морис България. „Любовта към природата е това, което ме мотивира да участвам за пореден път. Всеки от нас има отговорност да се грижи за околната среда, за да запазим красотата й и да можем да й се наслаждаваме,“ отбеляза Кръстев.

Снимка: Нова Варна

Акцията във Варна завърши с впечатляващи резултати – бяха събрани 150 кг фасове и отпадъци. Фасовете, тези малки отпадъци, които често хората изхвърлят по неправилен начин, са сериозен замърсител, който не се разлага лесно и може да причини големи щети на околната среда. Освен практическата работа, събитието насърчи и личния пример, като привлече вниманието на много местни жители и туристи, които се присъединиха или изразиха подкрепа към инициативата.

Снимка: Нова Варна

Резултатите от изминали събития също са забележителни. През септември 2023 г. в рамките на фестивала „Реките на София“ бяха събрани над 500 кг отпадъци и фасове около Перловска река, а миналата година в Пловдив, на Сахат тепе, бяха събрани над 260 кг отпадъци. Тези резултати показват, че подобни инициативи имат сериозно влияние върху опазването на околната среда.

Снимка: Нова Варна
Снимка: Нова Варна

От началото на кампанията през 2021 г. ПромениКартинката привлича  вниманието на обществото към проблема с неправилно изхвърлени цигарени филтри и други отпадъци чрез разнообразни проекти и колаборации. Сред тях са ежегодни доброволчески кампании в рамките на Световния ден за почистване, „пътуваща изложба“ с информационни панели, които посещават различни градове, и арт проекти, като този с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, в който студенти създават видеа, посветени на каузата. Кампанията си партнира и с водещи арт и музикални събития, за да достигне до по-широка аудитория и да популяризира посланията за опазване на околната среда.

Снимка: Нова Варна
Снимка: Нова Варна
Снимка: Нова Варна

Снимка: Нова Варна

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/