in

Минимални температури под нулата през ноември: Ето какво време ни чака

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

През месец ноември се очаква да се редуват топли и хладни дни, според Метео Балканс. Очертава се период на засушаване и няма изгледи за валежи. През ноември средната месечна температура в повечето райони ще бъде с 3-5 градуса над нормата (от 9°С до 18°С).

Във валежно отношение очакванията са под нормалните. Количествата валежи от дъждове ще са по-малко от обичайното за месеца, като в западните части те ще са между 40 до 60 л./кв.м., а над източната половина – до 30-40 л./кв.м.

Времето през първото десетдневие на ноември

Първите дни на ноември ще е спокойно. Европа и Балканският полуостров ще са под влияние на омега циркулация, която може да доведе до продължителни периоди със еднотипно време, като времето ще е слънчево, но ще има условия и за мъгли. Като цяло до края на първото десетдневие на ноември, моделите не прогнозират сериозни валежи.

Температурите ще бъдат сравнително приятни – между 15-20°С, а за планините – между 10° и 12°С. Ще има и райони с мъгли, като там дневните ще са под 12°С. Повишава се и вероятността и за температурни инверсии, особено в столицата. Минималните в много райони ще са под нулата! Ще има условия и за слани.

Времето през втората десетдневка на месеца

Първите дни на втората десетдневка на месеца се очаква хубаво и приятно време. Към края на този период ни очаква и преминаването на атмосферно смущение и нахлуване на по-студен въздух от североизток, като причината е „гмуркащ се полярен циклон по периферията на омега циркулацията“.

Към 15-18 ноември според текущите прогнози, има голяма вероятност над Източна Европа да очакваме преминаването на полярен циклон към Украйна и Румъния. По неговата северна периферия към Балканите ще се пренася по-хладен въздух.

На този етап прогнозите сочат вероятност за много по-ниски минимални градуси. Минималните температури в периода ще са в широки граници в Западна и Северозападна България и в планинските райони – между минус 5-6°С и до плюс 4-5 °С, по-високи по Черноморието и Горнотракийската низина – между плюс 6-8°С.

Повишение на температурите очакваме към края началото на третото десетдневие от месеца.

Времето през третото десетдневие на ноември

Към края на месеца очакваме и повече синоптични обстановки, свързани с циклони. Очакваните най-ниски температури по високите западни полета и на места в Добруджа ще бъдат до 3-5 градуса, а дневните температури ще достигат 9-14°С.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/