in

Мицкоски с коментар след изборите у нас: Интересна политическа мозайка

Кадър: Facebook/Hristijan Mickoski

Като „интересна политическа мозайка“ премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски определи бъдещия състав на българския парламент. Мицкоски изрази надежда, че в България ще има правителство, че „няма да има осми поред избори“ и че с новото българско правителство ще може да бъдат проведени разговори и ще бъде намерено „решение за отблокиране на пътя на РСМ към ЕС.

След като направи оглед на работата по магистралната отсечка Гостивар – Букойчани, част от транспортния Коридор 8, в отговор на журналистически въпрос Мицкоски заяви, че в България очаква правителство, формирано от трима политически партньори, което не може да бъде без ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната-Демократична България, припомняйки, че с ГЕРБ са от едно европейско политическо семейство – Европейската народна партия (ЕНП), съобщава БТА.

Проведените вчера в България парламентарни избори бяха следени с внимание в Република Северна Македония. Политиците от управляващата коалиция в страната нееднократно са посочвали, че очакват в България да се състави политическо правителство, за да бъдат проведени разговори, свързани с предложението на Северна Македония промените в конституцията да влязат в сила, след като страната стане член на ЕС. Условие за провеждане на втора междуправителствена конференция и отваряне на клъстерите от преговорите на Северна Македония с ЕС е българите да бъдат вписани в конституцията на страната.

Според министъра на европейските въпроси Орхан Муртезани „процесът трябва да се инициира двустранно с България” и „докато не приключат изборите в България, предложението на Северна Македония няма да бъде представено”.

„ГЕРБ-СДС спечелиха изборите в България”, „ГЕРБ отново на върха: Борисов на път за четвърто правителство”, „Българският парламент е още по-фрагментиран отпреди – девет партии минаха избирателната бариера”, „Общо 327 български граждани в Северна Македония са гласували на вчерашните предсрочни избори”, „Бойко Борисов победи на изборите в България, ще успее ли да направи правителство?” „Избори в България: Резултатът е ясен, посоката – не”, „ГЕРБ спечели, но е далеч от 121 депутати за съставяне на правителство в България”, са част от заглавията, с които медиите в Северна Македония информират за вчерашния вот за български парламент.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/