in

Ще излъчват триизмерни филми на фасадата на Мелницата в Балчик от 1 юни

Снимка: bnr.bg

От 1 юни в продължение на 90 дни започва излъчването на 3 D филми на фасадата на Мелницата в Балчик, предаде БНР. Прожекциите ще започват в 22.00 часа на площада пред Морска гара. Официалното откриване на дейностите по европейския проект ще се състои на 5 юни, съобщиха от ресорния отдел в администрацията. На Балчик тогава ще гостуват партньорите от румънския град Мангалия.

Всяка вечер ще бъдат излъчвани десет филма, всеки с продължителност 2 минути, които представят регионалното културно наследство. Няма да са нужни специални очила. Филмите ще бъдат на български език. със субтитри на английски и румънски.
След края на лятото прожекциите ще продължат в специално оборудвана зала в ТИЦ Мелницата.

Проектът, по който се изпълняват дейностите, се нарича „Представяне на регионалното културно наследство в 3D“, подготвен от Община Балчик съвместно с Мангалия по Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег между Румъния и България 2014 – 2020. Приоритетна ос 2 „Един зелен регион“, Специфична цел 2.1 „Подобряване на опазването и устойчивото използване на природното наследство, ресурсите и културното наследство“.

Близо 1,5 милиона евро е стойността на проекта, които се разпределят по равно за двете страни. Изпълнението се забави с една година поради обжалване на обществената поръчка.

Прожекции ще има в Мангалия това лято.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов