in

Български морски флот ще строи 6 нови кораба за 100 млн. долара

Снимка: navbul.com

Снимка: navbul.com

„Параходство БМФ” АД сключи договор на постройка на нови 6 кораба за превоз на насипни товари с една от трите най-големи корабостроителници в Китай.

Плавателните съдове ще струват над 100 милиона долара. Корабите ще са с нов; изключително ефективен дизайн и ще са оборудвани с най-съвременните двигатели, механизми и технологии.

Всеки един от тях ще е с товароподемност(0\Л/Т) от 45000 тона, максимално газене от 10.80 метра и с усилен корпус за плаване в ледовити райони като Балтийско море, Азовско море и Канада.

Корабите ще се отличават и с това, че ще имат най-голямата кубатура на товарните си помещения за този сегмент.Очаква се първият кораб да влезе в експлоатация още до средата на 2019 г., а китайската корабостроителница е потвърдила вече, че в рамките на една година ще може да предаде и останалите пет кораба. Вече са определени и имената на първите четири кораба – „Миджур“, „Плана“, „Мальовица“ и „Бузлуджа“.

Ръководството на Параходство БМФ-АД счита, че е настъпил момент за поетапно преминаване към възможно най-модерни и ефективни плавателни съдове. Според него, това е единственият път към затвърждаване и подобряване конкурентоспособността на флота, съответно пазарните позиции на Дружеството.

През изминалите няколко месеца флота на Параходство БМФ-АД бе попълнен с два чисто нови кораба от последно поколение „Bluetech 42”- „Руен“ и „Рила“, а догодина се очаква предаването на последните два кораба от този проект-„Рожен“ и „Мусала“.

С подписването на настоящите договорие вече ясно, че до средата на 2020 Параходство БМФ-АД ще разполага със собствен тонаж от над 1.5 млн. тона.при средна възраст на флота от под 7 години, стремейки се да стане най-големия корабособственик на т.нар. „Handy size” кораби за насипни товарив Европа.

 

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов