in

Екипажът на фрегата „Дръзки” успешно изпълни задачите си в операцията на НАТО „Sea Guardian” в Средиземно море

Фрегата „Дръзки” от състава на Военноморските сили участва от 16 до 29 октомври 2017 г. в операцията на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian” като част от втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2).

Поставените задачи бяха свързани с наблюдение на надводната обстановка и осигуряване на безопасността на корабоплаването в района. Екипажът на фрегатата „Дръзки“ извърши наблюдение на 220 кораба, изпълни запитване на 27 кораба от търговския трафик, както и опознаване на над 130 въздушни цели на ден.

Освен българската фрегата, втората постоянна военноморска група на НАТО включваше фрегатите ITS „SIROCCO” от Военноморските сили (ВМС) на Италия, ROS „REGELE FERDINAND” от ВМС на Румъния и TCG „GELIBOLU” от ВМС на Турция. Флагман на формированието беше турската фрегата с командир капитан I ранг Айдън Сезеноглу.

Българските военнослужещи от фрегатата „Дръзки“ отработиха тактическото взаимодействие в групата и проведоха тренировки по откриване и водене на надводни и въздушни цели, тактическо маневриране, както и корабни бойни учения, включващи борба с пожари и взривове, симулирано използване на противокорабно и противовъздушно оръжие, защита на кораба от атакуващи бързо движещи се малки морски цели, тренировки по приемане и предаване на товари на ход и по вертикален способ, спасяване на човек зад борд и приемане на гориво на ход. Бяха изпълнени също стрелби по морска цел с картечници и леко стрелково оръжие.

От днес, 30 октомври, екипажът на „Дръзки” се включва последователно в две национални военноморски учения на ВМС на Турция с международно участие. До 4 ноември 2017 г. фрегатата ще участва в учението „Nemo Trials 2017”, а в периода 7 – 16 ноември 2017 г. – в учението „Dogu Akdeniz 2017”.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов