in

Рекорден бюджет за образование ще отдели Община Варна за тази година

Община Варна ще отдели рекордните 118 579 000 лв. от бюджета си за образование през тази година.

Средствата са с 14,4 млн. лева повече спрямо първоначалния бюджет за 2017 г., стана ясно на днешното заседание на ПК „Наука и образование“ към Общински съвет – Варна, на което беше одобрена финансовата рамка.

Парите за образование заемат малко над 30% от общия бюджет на община Варна, който тази година ще бъде около 393 млн. лева. За държавно делегирани дейности са заделени над 96 млн. лв., за дофинансиране – 2,5 млн. лв. и за общински дейности – близо 20 млн. лв.

Рекордна е стойността и на капиталовата програма на функция „Образование“ за 2018 г. Тя е в размер на 6 721 958 лв., с които ще бъдат направени редица ремонти и подобрения в общинските детски и учебни заведения.

Малко над 1,5 млн. лева са заложени за обновяването на Младежкия дом. Със средствата ще бъде изграден външен асансьор, покривът ще се превърне в зелена тераса с растителност, а фасадата ще придобие нов облик.

Около 1 млн. лв. е предвиден за проектиране и преустройство на сграда на ул. „Ген. Колев“ в детска градина за 4 групи. За нова сграда на ДГ „Иглика“ в кв. „Виница“ са заделени 800 хил. лв. Изградена ще бъде нова постройка и за ДГ „Карамфилче“, за което общината е заложила е бюджета 482 хил. лв.

Сред по-значимите обекти в капиталовата програма е и преустройството на столовата в актова зала на I Езикова гимназия. Това ще струва на местната хазна 900 хил. лв.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов