in

Къщи по 1 евро се продават в италианско градче

Малко италианско градче обяви за продан някои от историческите си сгради на цена 1 евро.

Ололай, разположен в район Барбая на Сардиния, разполага с 200 каменни къщи, които се нуждаят от нови собственици. Разбира се, както повечето неща, които звучат прекалено хубаво, за да са истина, има уловка. Къщите се продават за 1 евро, но се нуждаят от основен ремонт. Всеки, който реши да си купи къща на тази символична цена, е длъжен да я ремонтира в рамките на три години след покупката, а ремонтът възлиза средно на около 25 000 долара, според CNN.

С продажбите градчето се надява да съхрани историята си и дори да увеличи населението си, което е намаляло от 2250 на 1300 души през последните 50 години.

Гордеем се с древната си история. Моята мисия е да спася от забрава уникалните ни традиции. Ние сме горди с миналото си и това ни прави силни. Винаги сме били корави хора и няма да допуснем градчето ни да се обезлюди.“, казва кметът на Ололай, Ефисо Арбау, пред CNN.

Къщите се продават бързо. Кметът споделя, че вече са финализирани три сделки и има получени над сто молби от цял свят.

Инициативата е част от италианския проект „Къща за 1 евро“, който включва имоти в Сицилия, Тоскана и Абрузо. Сделките са част от дългосрочен план за вдъхване на нов живот на рушащи се исторически сгради и увеличаване на населението в малките италиански градчета.

Евентуалните купувачи с интерес към къщите трябва да се свържат с кметството на Ололай и да са наясно, че цялата документация е на италиански език.

Източник: Insider

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/