in

Оставки след скандала с бити деца в ОДЗ „Брезичка“ в Бургас. Какво казват родителите

Снимка: БТВ

Две служителки на ОДЗ „Брезичка“, които са замесени в скандала с малтретирани деца в заведението, са подали оставка.

Припомняме, че през тази нощ в Интернет бе разпространен клип, заснет със скрита камера, на който се вижда как две от учителките удрят, скубят и обиждат подопечните им малчугани. Сред думите „следващият тъпунгер“, „лигльовци“, „като малоумен“, се чува и заплаха, че „сега ще отворя прозореца широко, да дишате въздух и утре да ви няма“.

Първата оставка е на една от заснетите в клипа, която взима и най-дейно участие в него, Милена Иванова, майка ѝ я донесла още в 7 ч. сутринта. След педагогически съвет, такава е подадена и от една от помощник – възпитателките, която се вижда в кадър, но не взима никакво отношение. Третата замесена, Светла Петрова, е излязла в болнични.

Община Бургас и кметът Димитър Николов са поискали писмени обяснения на всички замесени в случая, включително и от директорката Събка Недева. Най-вероятно тя ще бъде освободена от поста си.

Официално видеонаблюдение в детската градина няма монтирано, въпреки предложението от страна на Община Бургас. Педагогическият съвет е бил против, срещу него се е обявила и една от учителките, замесени в скандала, която е и синдикален лидер.

От Община Бургас подчертаха, че ще бъдат безкомпромисни. Веселина Таралова, началник на дирекцията по образование, посочи:

“Говорих с втората колежка от екипа, г-жа Петрова, както и с помощник – възпитателката, които са там, в кадър и те са присъствали. Не се опитваха да се оправдават. Единствено, че това е станало в момент на репетиция, под емоция, но това за мен не ги оправдава ни най-малко“, обясни Таралова.

Припомняме, че проверка по случая започна и Районната прокуратура в Бургас. До 10 дни държавното обвинение ще излезе със становище. Вече са разпитани някои от учителките и родителите.

Родителите на деца от група „Мики Маус” се събраха за извънредна родителска среща в детска градина „Брезичка”.

„В шок сме, направо останахме потресени от кадрите, не сме предполагали, че това се случава в групата”, казаха няколко от майките на деца. Една от тях има две близначета в същата група и до този момент е нямала никакви оплаквания.

„И предното ми дете беше в същата група. Никога по никакъв повод не сме подозирали, че може да има грубо отношение към тях”, каза родител.

Други майки и татковци обаче бяха на напълно срещуположно мнение.

„Усещах, че нещо се случва. Детето ми започна да става нервно, не искаше да говори за градината”, каза Мария Гюзелева пред БургасИНФО. Младата жена е тази майка, която посочи като най-потърпевшо от възпитателните методи на учителите своето дете – момиченце на четири годинки. Мария Гюзелева намерила флашката със записите от видеокамера, оставени върху капака на автомобила и’, след като взела детенцето си от градина.

Към нейната позиция се присъединиха още двама татковци. Те са категорични, че грубостите не са прецедент, а обичайна практика в групата. Хората настояват всички учителки и възпитателки от „Мики Маус” да бъдат уволнени. Част от тях проучват вариантите да заведат съдебни дела.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов