in

Експерти поискаха по-здравословни менюта в училищата и градините у нас

Снимка: zdravoslovnohranene.com

За по-здравословни менюта в училищата и в детските градини настояха европейски експерти по време на Конференция за здравословното хранене.

Събитието е част от Календара на Българското председателство на Съвета на министрите на здравеопазването, пише bTV.

Според менюто на 99-та целодневна детска градина в столицата до края на тази седмица децата ще се хранят с крем супи, с пилешко месо, задушено зеленчуци. Следобеднато им здравословна закуска е от печена ябълка.

Първите „седем“ са важни и за изграждането на здравословни навици на хранене. В тази детска градина имат вътрешен правилник за здравословно меню – всеки първи вторник на месеца храната е специална.

Менюто на децата се изготвя по специален рецептурник, утвърден от здравното министерство.

Според световната статистика всяко трето дете е с наднормено тегло.

„От изключителна важност е децата да се хранят здравословно и да ги предпазим от затлъстяване, защото вредната храна води до хронични заболявания. Проблемът има и икономически аспект – 70% от парите за здраве в Европа отиват за лечение именно на хронични заболявания”, заяви Джон Райън.

На дискусията срещаме и учениците Александър и Венелин, които са автори на приложение за откриване на консерванти в храните. Правим експеримент с детско сокче:

Като резултат от сканирането ни излезе лимонена киселина. Ако човек приема много Е330,т.е. лимонена киселина, това крие риск за нарушаване на зъбния емайл”, обясни Венелин Чакалов.

По време на дискусията се обсъдиха и варианти да се ограничи рекламата на храни, които не са здравословни за децата, както и да се забрани участието на деца в подобни реклами.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов