in

8 февруари 2003-убийството, което скандализира МВР

Снимка: 24 часа

Помните ли убийството на Тихомир Трифонов на 8 февруари 2003 г.

В софийския квартал “Яворов“ наближава полунощ, когато 31-годишен бизнесмен се забавлява с три млади жени в дома си. За заможния млад мъж тези забавления са почти ежедневие. Докато е с трите ненавършили 20-години момичета обаче Трифонов не подозира, че това ще е последният купон в живота му.

По същото време, но навън, в студената февруарска вечер пред блок на алея “Яворов” се е притаил друг млад мъж. Той е облечен в черно с качулка и шапка на главата, а под якето е скрил картечен пистолет със заглушител.

Минути след полунощ Тихомир и трите му дами са решили да се насочат към някой от популярните нощни клубове, за да продължат купона. Малко преди 1 часа компанията излиза от блока и четиримата влизат в луксозния спортен ’Мерцедес” на Тихомир, паркиран пред блока. Докато се настаняват по седалките, нито Трифонов, нито трите дами забелязват, че тъмна сянка се приближава от задната част на колата. Секунди по-късно се чува тих пукот, наемникът стреля с картечен пистолет в тила на мишената си и потъва в нощта без следа. Тихомир издъхва почти мигновено.

Трите млади жени са опръскани в кръв и толкова стъписани, че в първия момент дори нямат сили да извикат. Едно от момичетата стои на седалката до вече мъртвия шофьор, другите две девойки са на задната седалка. Минута-две трябват на разкрепостените тийнейджърки да излязат от шока и светкавично да вземат решение, че ще бягат, вместо да викат полиция. Така по-малко от 5 минути след убийството трите преки свидетелки хващат такси от бул. “Цариградско шосе“ и също потъват във февруарската нощ на София. Едва половин час след екзекуцията случаен минувач забелязва убития и се обажда в полицията.

Когато на мястото пристигат криминалистите, още в първите минути им става ясно, че в колата е имало и други хора. Причината е, че „Мерцедесът“ на жертвата е спортен и с две врати, и полицаите виждат ясно как предната седалка е бутната, за да може някой отзад да излезе от автомобила. Потвърждава се, че Трифонов е имал компания и от още пресния видеозапис, намерен в апартамента на убития, на който полицаи ясно виждат кои са трите момичета, които са забавлявали мъжа в последните минути на живота му.

Още на следващия ден трите девойки са открити и разпитани. При оглед на дома на жертвата обаче става ясно, че тези млади жени не са единствените заснети на видео в дома му. В жилището, което младият мъж обитава от няколко години под наем, е открит огромен брой видеозаписи, домашно порно, както и стотици снимки с момичета в предизвикателни пози. Полицаи от отдел “Убийства“ на столичната полиция си спомнят, че в първите часове, макар и тежка, в този случай работата им била доста развлекателна, докато разгледат фриволните фотоси и видеа. Имало дори тефтер с имената на над 300 девойки, които вероятно Трифонов е записал, след като е бил интимен с тях.

Още по-забавно станало, когато криминалисти установили, че на няколко от снимките са две техни колежки – полицайка от Четвърто РПУ и служителка от сектор Наркотици“ на ГДБОП – и двете млади и красиви. Дознателката от столичното районно била облечена, но в различни предизвикателни пози, а антимафиотката била снимана на плажа по монокини. Сред служителите на МВР се говори, че между сниманите сексзавоевания на Трифонов била и племенничка на висш шеф от МВР, но тази снимка мистериозно изчезнала. Става ясно, че полицайката от софийското районно управление е Радост Караиванова, която била гадже с Трифонов, докато още е курсантка в Академията на МВР. Оперативната работничка от ГДБОП пък била семейна приятелка с убития Тихомир, а въпросната гола снимка е направена, когато тя, мъжът и Трифонов били заедно на море.

Фотографията, която скандализира цялото вътрешно министерство и стига дори до тогавашния шеф на МВР Георги Петканов обаче не е плажната снимка, а фотос от последния рожден ден на Тихомир. На снимката се вижда как на маса в столично заведение седят убитият с още един мъж, зад когото се е скрила видимо млада и привлекателна дама. Единственото, което се вижда от жената, са краката , обути в чорапи с дантела и жартиери, които се подават от късата пола. Именно дантелените чорапи с жартиер, които са на красивата спецполицайка от ГДБОП, буквално взривяват морала по коридорите на МВР, а полицайката е привикана направо в кабинета на министър Петканов.

“Странно беше, че никой не ме питаше с какво се е занимавал убитият, а всички се интересуваха единствено дали съм правила секс с него което не беше така, макар че това не е незаконно”, разказва пред “24 часа“ вече бившата служителка на отдел “Наркотици“ в ГДБОП, която години по-късно е напуснала по собствено желание и помоли да не бъде споменавано името и’. Тогава почти всички ключови шефове в МВР опитват да принудят полицайката да напусне доброволно, защото нямат основание да я уволнят за никакво нарушение. Служителката на ГДБОП обаче решава да остане въпреки скандала, защото е убедена, че не е направила нищо нередно.

Всъщност до убийството на Тихомир Трифонов в базата данни на МВР той фигурира единствено със старо дело за грабеж от 1996 г. и криминална регистрация за средна
телесна повреда. Официално той е бизнесмен, който се занимава с международна търговия и внос и износ на различни стоки. Видимо води доста висок стандарт на живот, кара последен модел луксозни автомобили, обзавежда собствен мезонет в кв. “Витоша“ и пръска пари за жени и нощни забавления.

“Единственото, което смятам като моя грешка, е, че не съм установила, че един от най-близките приятели на бащата на детето ми вероятно е бил замесен в наркотрафик. Макар че такива данни нямаше в никоя служба на МВР”, коментира още бившата спецполицайка.

Едва след като наемник убива 31-годишния мъж, става ясно, че той е свързан с международна престъпна дейност. В първите часове след разстрела тогавашният главен секретар Бойко Борисов обявява, че Трифонов е с тежки криминални прояви и има данни, че се занимавал със сводничество и трафик на момичета. Малко по-късно в разследването обаче става ясно, че Тихомир няма нищо общо с платената любов, а всъщност е бил замесен в трансгранични канали за трафик на дрога. Става ясно още, че точно във връзка с тази престъпна дейност той много често пътувал в чужбина. Две от дестинациите на Тихомир били Венецуела, която е сред първенците по производство на кокаин в света, и Малайзия, която пък е пряко свързана с хероиновия трафик, разказват антимафиоти.

Докато разследващи се опитват да свържат чужди мафиоти с екзекуцията на Трифонов, сексскандалът със снимките на полицайките от дома му продължава да се разгаря. В началото на лятото на 2004 г. дознателката от 4-о РПУ Радост отново влиза в полезрението на началниците си с друга нестандартна любовна връзка. Оказва се, че малко след като е водила преписка срещу софийския наркодилър Илиян Варсанов, двамата се влюбили и започнали да се срещат.

Работих в отдел Наркотици“ и познавах Варсанов чисто документално. По време на разпитите се влюбих”, чистосърдечно признава по-късно Радост.

След този любовен роман полицайката бе освободена от МВР. Щом напусна системата на МВР завършилата право дама стана адвокат по наказателни дела и в последите години е защитник на подсъдими по много от шумните, широко отразявани от медиите процеси. Сред клиентите освен Илиян Варсанов са Димитър Вучев-Демби, Даниел Стефанов-Дъмпела и други познати имена от кримисредите, тя води и бракоразводното дело на фолкпевицата Алисия.

Служителката на ГДБОП пък въпреки сериозните опити да бъде уволнена или принудена да напусне остава в МВР още няколко години. В този период благодарение на работата има няколко много успешни реализации срещу наркотрафика в България. Точно по оперативни данни на същата спецполицайка е разкрит и дипломатическият канал за пренос на дрога. Малко повече от година след скандала със сексснимките служителката на ГДБОП е първият човек, който научава от свои информатори, че монголски дипломат е ангажиран в трафик на наркотични вещества, като периодично пренася зад граница големи количества таблетки амфетамин. Първоначално някои от началниците в МВР не се престрашават да предприемат арест, за да не се предизвика международен скандал. Малко по-късно все пак бе проведена много успешна реализация и антимафиоти арестуваха монголски дипломат със 120 килограма синтетични наркотици за над 20 милиона долара.

По друг случай, воден от същата антимафиотка, по нейна разработка е разбит международен канал за трафик на хероин от Турция през България. Открити са 10 кила дрога, пренасяни с автобус от Хасково, а при задържането на замесените тълпа от мургави жители на софийския кв. “Ботунец“ напада антимафиотите. След арестите спецполицайката е предложена за награда и повишение. Малко по-късно обаче тя напуска МВР по собствено желание.

Днес, 15 години след убийството на Тихомир Трифонов, в МВР се помни повече сексскандала с полицайките, отколкото разстрелът, довел до избухването му. Убийството на 31-годишния наркотрафикант остава в графа ‘неразкрити“.

Източник: 24 часа

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов