in

Показаха уникалния компас на Херман Шкорпил във Варна (СНИМКИ)

Снимка: Нова Варна

Снимка: Нова Варна

Проучванията на чешкия изследовател Херман Шкорпил бяха представени на изложба, която организира Парк-музей на бойната дружба „Владислав Варненчик”. Проявата е съвместна с Военноморския музей, Регионалния исторически музей във Варна и Държавен архив – Варна. В нея са включени документи и снимки, свързани с живота и дейността на Херман Шкорпил.

Братя Шкорпил на Аладжа манастир/ Снимка: Нова Варна/ РИМ- Варна

Сред показаните експонати са личния му компас, дневник, писма и снимки от местата, които са проучвали заедно с брат си Карел – Побитите камъни, Аладжа манастир, релефа и надписите на Мадарския конник, както и ранно-християнската църква в местността Джанавара.

Уникалният личен компас на Херман Шкорпил беше на видно място на изложбата.

Снимка: Нова Варна

 

Записки на Шкорпил / Снимка: Нова Варна / РИМ- Варна

Херменгилд Шкорпил е роден на 08.02.1858г. в град Високе Мито, дн. Чехия. Завършва средно образование в град Хрудим и Пардубице, дипломира се в Института по политехника в Прага и Лайпцигския университет. Пристига в Източна Румелия  през 1880г., по покана на министъра на образованието Йоаким Груев като преподавател  в Пловдивската гимназия. Преподавал е в Сливен, София, Русе. Силно впечатлен от богатото културно – историческо наследство на природните забележителности  по българските земи, Хермин посвещава живота си на тяхното проучване и опазване.

Снимка: Нова Варна

Научните интереси на Херман Шкорпил са в най-различни направления. Освен с археология, той се е занимавал с проблемите на природните науки – географията, геологията, зоологията, ботаниката. През 1882г. издава  „Изкопаеми богатства на България“, а през 1884г. излиза от печат допълнено и преработено издание „Природните богатства на целокупна България“. Изследователят извършва проучвания върху подвижните Златни пясъци, Побитите камъни  и девненските извори.

Снимка: Нова Варна/ РИМ-Варна

Херман и Карел Шкорпил оставят след себе си богато културно и творческо наследство. Интересът им към историята се движи в широк хронологичен диапазон – от праисторията до османския период. С изключителен принос са изследванията върху битката при Варна от 10.11.1444г. Братята изиграват значителна роля в развитието на чешко-българските взаимоотношения. Редица места в България са именувани на братя Шкорпил в знак на почит към делото им. Херман е съосновател и на Археологическия музей във Варна.

Снимка: Нова Варна

Братя документират още и релефа на Мадарския конник. Поставят началото на подводната археология в  България с проучванията си. Изследват антични селища и паметници, сред които Одесос (Варна) и околностите му и участват в проучването на емблематичния за Варна – Аладжа манастир. Изключително ценно откритие на Херман Шкорпил  е църквата в м.Джанавара, която и до днес си остава един от най-важните раннохристиянски паметници по българските земи.

Един от най-значимите проучвания на братя Шкорпил са посветени на битката при Варна от 10.11.1444г. и гроба на крал Владислав Варненчик. Изследователите подготвят рисунки, скици, карти, правят обходи и подводни проучвания във Варненското езеро. Двамата чехи са в основата на създаване на Владиславов отдел в Историческия музей – Варна.

Варненски земи / Снимка: Нова Варна

Херман Шкорпил умира на 25.06.1923г. във Варна. По негово желание тялото му е положено до основите на християнската църква при Джанавара тепе. Погребан е с големи почести от признателните жители на Варна. На погребението присъстват видни общественици, политически и духовни лица, сред които личен представител на Царя, чешкия консул.

Снимка: Нова Варна/ РИМ-Варна

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов