in

Срещата ЕС – Турция във Варна е под въпрос

Снимка: Sky Pictures

Снимка: Sky Pictures

Председателят на ЕС Доналд Туск заяви, че заради провокациите на Турция в Средиземно и Егейско море следващият Европейски съвет ще реши дали изобщо да се проведе среща на върха ЕС – Турция във Варна.

Туск каза още, че е разговарял с лидерите на Кипър и Гърция по този повод. „От името на всички европейски лидери бих искал да изразя нашата солидарност с Гърция и Кипър, като настойчиво призовавам Турция да спре тези свои действия. Отново подчертавам суверенното право на република Кипър да експлоатира националните си ресурси според европейското и международно право, включително и конвенцията на ООН за моретата.

Тези действия противоречат на ангажиментите на Турция за добросъседски отношения и нормализирането им с всички страни-членки. Готови сме да сътрудничим с Турция, като на Европейския съвет през март ще оценим дали са налице условията за провеждането на срещата на върха ЕС – Турция във Варна на 26 март“, изтъкна Доналд Туск на срещата на Европейския съвет в Брюксел, предаде БГНЕС. Срещата беше потвърдена в началото на месеца.

Тогава председателите на Съвета Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпратиха писмо до президента на Турция Реджеп Ердоган, в което съобщават, че го канят на среща във Варна на 26 март. Писмото бе публикувано от говорител на Туск. Бекир Боздаг: Няма загинали или ранени цивилни по време на операцията „Маслинова клонка“ Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг заяви в четвъртък, че в рамките на операция „Маслинова клонка“ в Североизточна Сирия.

В текста се посочва, че премиерът Бойко Борисов от името на българското председателство на Съвета на Европейския съюз приема да бъде домакин на работната вечеря.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов