in

Парламентът е на път да въведе санкции за научното плагиатство

Учени, израстващи с плагиатство, могат да бъдат санкционирани.

Това предвиждат промени в Закона за развитието на академичния състав, приети на второ четене от парламентарната комисия по образование и наука, пише mediapool.bg.

За такива нарушения занапред се предвижда отнемане на научната степен и освобождаване от съответната длъжност.

Санкции ще има и за университетите и научните институции, които допускат такива нарушения. При системни проблеми, свързани с плагиатство, използване на неистински или манипулирани данни в научните трудове, както и конфликт на интереси при присъждане на научни степени, висшите училища или научни организации може да останат без програмна акредитация за съответната докторска програма.

В момента наказания за плагиатство няма. Министерството на образованието и науката няма механизъм да се намесва в такива случаи дори и да е доказало, че става въпрос за кражба на чужд труд. Единственият вариант е човекът, чиито труд е преписан, да потърси правата си.
Слабостите на сегашното законодателство се видяха на практика при казуса с ректора на Техническия университет във Варна Росен Василев.

През септември той защити преписана докторска дисертация за научна степен „доктор на науките“ в собствения си университет, въпреки че министерството на образованието доказа нарушението и препоръча процедурата да бъде спряна.

Бившият ректор на ТУ-Варна: Умишлено се премълчават факти за преписаната дисертация на Росен Василев 

Измененията в закона предвиодат още да се сложи известен ред в присъждането на степени и назначаването на научни длъжности. В момента всеки университет може по свои собствени правила да „произвежда“ доценти и професори.

Предвижда се в бъдеще кандидатите за академично израстване да отговарят на определени минимални изисквания. Те ще се определят допълнително в правилника за прилагане на закона. От изказвания на зам.-министъра на образованието Петър Николов става ясно, че те вече са разработени, но не са представени публично.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов