in

ТЕЦ „Варна“ може да повиши цената на тока с 16 на сто

Цената, по която ТЕЦ „Варна“ се готви да продава в микса за регулирания пазар за гражданите, е 191 лева за мегаватчас, въпреки че в момента цената е от 70 лева за мегаватчас.

Това обяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев на пресконференция след срещата с омбудсмана Мая Манолова. По думите му тази цена е поискана в заявлението, което е подала топлоелектрическата централа до КЕВР.

ТЕЦ „Варна“ е заявила 2 милиона мегаватчаса, както и газ, с който да се произведе тази електроенергия.

Това е трета „американска“ централа„, подчерта Васил Велев.

Според председателя на Управителния съвет на АИКБ КЕВР може да сведе тези 191 лева на 165 лева за мегаватчас, но по-малко няма да може. При такава цена щетата, според Велев, ще бъде от 250 милиона лева годишно.

В микса, ако ТЕЦ „Варна“ замени АЕЦ „Козлодуй“, а то няма кой друг да го замени, ще трябва да се надплатят тези 250 милиона лева от домакинствата„, каза Велев и пресметна, че това това ще повиши цената на тока с 16 на сто за следващия регулаторен период.

Тези изчисления съвпадат и с изчисленията на КЕВР, изтъкна Велев. Той е категоричен, че бизнесът не може да се съгласи с подобно увеличение и затова ще бъдат използвани всички легални средства да не бъде допуснато това.

Омбудсманът Мая Манолова подчерта, че искането на ТЕЦ „Варна“ е абсурдно, защото ако договорите с т. нар. американски централи вече са подписани, то споразумението с тази централа ще бъде подписано тепърва и ще важи за бъдеще време и „подобни фаулове не бива да бъдат допускани“.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов