in

Девненчани отбелязаха Седмицата на гората със залесителна акция

Девня отбеляза Седмицата на гората със залесителна акция, в която се включиха и десет ученици от СУ „Васил Левски“.

По този начин от Държавно горско стопанство – Суворово и Общината реализираха мотото на тазгодишната кампания – „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“. Общо 30 фиданки бяха засадени в различни точки на града и съставните на общината селища. Освен люляк и обикновена ела от лесничейството осигуриха и американски червен дъб.

Акцията започна от живописния парк пред Музея на мозайките, където заместник – директорът на ТП ДГС-Суворово – инж. Злати Златев – изнесе открит урок на юношите на тема „Ролята на растителния свят за живота на планетата и за стабилността на почвите“.
Учениците изслушаха с интерес лекцията и споделиха, че никога досега не са сяли растение. Затова лесничеите разясниха на младежите как се прави това.

Дълбочината на дупката, която се изкопава, за да се засади фиданката, трябва да е съобразена с дължината на корена ѝ, а колкото по-широк е изкопът – толкова по-добре за растението. След заравянето пръстта трябва да се отъпче добре, за да не влиза кислород към корена. Фиданките трябва да се поливат с вода обилно и редовно, препоръчаха лесничеите.

Последва и практическата част, при която учениците започнаха да садят люляци и ели. Помагаха им специалисти от ДГС-Суворово и еколози от Община Девня, които предварително бяха определили залесителните точки.
Кметът на Община Девня Свилен Шитов и директорът на ТП ДГС – Суворово инж. Радостин

Желязов също се включиха в акцията, засаждайки люлякова фиданка.
„Щастлив съм, че на Велика сряда всички ние, заедно, извършваме едно богоугодно дело, каквото е да посадиш дърво. Вярвам, че всички фиданки ще се хванат и Девня ще стане още по-красива“, заяви кметът.

„Посаждайки дърво, ние поставяме началото на една малка вечност, а пролетта е най-доброто време за това“, обясни директорът на ТП ДГС – Суворово, който декларира, че Горското стопанство винаги ще съдейства безвъзмездно на общините от отговорния му район за реализацията на залесителни акции.

Учениците участваха и в творческа игра, при която трябваше да аранжират с растения хартиени рамки, за да ги превърнат в свежи пролетни картички.
Всички тийнейджъри се справиха отлично с поставената им задача и заслужено получиха подаръци и грамота от името на ТП ДГС – Суворово.

 

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов