in

Полицията в Силистра стартира кампания за превенция на телефонните измами

На територията на Силистренска област започва активна разяснителна кампания за превенция на телефонните измами.

Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Силистра за Нова Варна.

 Подробности съобщиха днес на брифинг директорът на ОДМВР-Силистра старши комисар Кристиян Петров и началникът на Районното управление в областния град главен инспектор Траян Петров.

Разработени са нови флаери, съдържащи информация за най-актуалната престъпна схема, свързана с участие в полицейска операция, които са отпечатани със съдействието на Община Силистра. Те ще бъдат раздавани на най-уязвимата част от населението – хората от третата възраст. В малките и отдалечените населени места полицейските служители ще посещават в домовете им самотноживеещите и възрастните хора, за да им предоставят информационните материали и да беседват с тях.

Договорили сме в кампанията да се включат служителите на социалния патронаж и социалните служби, съобщи старши комисар Петров. Целта е да се постигне личен контакт с възрастните хора и отново да им се припомни за съществуващата опасност. Планирано да бъдат проведени срещи в пенсионерските клубове, където потърпевши от телефонни измами да разкажат в първо лице за начина, по който са били въвлечени в заблуждение, и как може да се избегне това. Съдействие ще се търси и от служителите в банковите офиси и пощенските служби.

През предходната 2017 г. в ОДМВР-Силистра са регистрирани 48 телефонни измами, а от началото на 2018 г. – 6, 3 от които са разкрити.

Старши комисар Петров заяви, че сигурността на хората от малките населени места е сред основните задачи на областната дирекция. По думите му още през месец ноември м.г. в дирекцията са сформирани мобилни групи от служители на охранителна и криминална полиция, които по график посещават селата в региона.

Идеята е след срещи с кметовете и жителите по места да се идентифицират евентуални проблеми и да се търсят начини за тяхното решаване, посочи още областният директор. Така се постига и обратна връзка за работата на полицейските служители, обслужващи отдалечените райони, и се подобрява административното обслужване, допълни още той.

До момента проведените срещи от мобилните групи са 55, като работата им продължава по график.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов