in

Създател на машина за евтаназия я промотира на погребално изложение

Снимка: Supplied

Противоречиво изобретение, наречено „Машина на смъртта”, което е създадено, за да изпраща хора в отвъдното, за първи път ще бъде „тествано” пред публика.

Машината „Сарко” е създадена от 70-годишния австралийски лекар Филип Ничке, който е застъпник на евтаназията и е познат с прозвището Доктор Смърт. При натискане на бутон в машината, тя се пълни с азот, човекът вътре първо губи съзнание, а след няколко минути умира. Приспособлението ще бъде показано на погребално изложение в Амстердам този уикенд, а посетители ще могат да „изпробват” преживяването с помощта на виртуална симулация.

Д-р Филип Ничке, Снимка: Getty Images

Инициативата среща множество негативни реакции, а машината е определяна като ужасна и рекламираща самоубийствата.

Хората, които искат да използват изобретението на Ничке, за да се самоубият, трябва да преминат през онлайн тест, доказващ психичното им здраве и желанието им да умрат по собствена воля. След това те ще получат четирицифрен код, валиден в рамките на 24 часа. След вкарване на кода в машината, трябва да натиснат специален бутон, за да стартират процеса.

Говорител на погребалното изложение обясни, че посетителите ще могат да изпробват преживяването чрез очила за виртуална реалност и да проверят дали такъв край на живота ги устройва. През виртуалните очила те ще могат да си поръчат гледки на Алпите или на морето, които да съзерцават в последните си мигове. После ще могат да натиснат бутона за самоубийство, след което гледката във виртуалните им очила бавно ще потъмнее и изчезне.

Доктор Ничке разработва „Сарко” в Холандия, заедно с инженера Александър Баник, с цел да разпространи машината по цял свят. Идеята му не е да осигури „достойна” смърт на безнадеждно болните, а да им даде едно еуфорично последно изживяване. „Представете си, че последният ни ден на тази земя може да бъде и един от най-вълнуващите!”, казва той. „Човек може да се пренесе където си иска и да умре, гледайки Скалистите планини или Тихия океан.”

Снимка: Exit International

Представянето на машината е посрещнато с яростни критики от политици и социални работници. Говорител на Холандската гореща линия за превенция на самоубийствата казва: „Това е абсолютно недопустимо.”

Правим всичко възможно, за да предотвратяваме самоубийствата, и изведнъж се появява машина за самоубийства на погребално изложение, сякаш това е нещо съвсем нормално. Самоубийството не е промоционална оферта и подпомагането му е престъпление в Холандия”, казва член на Християнската консервативна партия.

Доктор Ничке извършва евтаназия за първи път през 1995, когато в Австралия се приема закон, позволяващ на лекарите да прекратят живота на терминално болни пациенти по тяхна молба. Законът е отменен още през 1997 година и евтаназията отново става незаконна в страната. За краткия период, докато законът е в сила, доктор Ничке конструира първата си машина на смъртта, наречена „Избавление”. Оттогава технологиите напредват и докторът се надява „Сарко” да предложи на хората едно по-елегантно прощаване с живота.

Източник: Daily Mail
Превод и редакция: „Нова Варна“

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/