in

Спецакция във Варна, има задържани за каналджийство

Снимката е илюстративна

Със спецакция в няколко града задържаха 12 души за каналджийство, в акцията са участвали служители на ГДБОП от седем териториални сектора и следователи от Специализираната прокуратура.

Полицейска операция е предприета от ГДБОП на 22 април отдел „Контратероризъм“ и отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР и колегите им от териториалните сектори на главната дирекция в Плевен, Ловеч, Силистра, Добрич, Варна, Пловдив и Перник, като и следователи от отдел „Следствен“ при СП, под надзора на Специализираната прокуратура.

Полицейските действия са насочени срещу организирана престъпна група, занимавала се с превеждане през границата на хора и подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната и чужбина.

Проверени са девет адреса на територията на София и страната, три от които – в условията на неотложност. Претърсване и изземване е осъществено и в два автомобила. Иззети са множество мобилни телефони, сим карти, документи за парични преводи, големи парични суми, както и други вещи, които имат отношение при документирането на престъпната дейност на групата.

На единият от адресите е открито туристическо ремарке с изграден тайник за прекарване на хора, с капацитет шест души. Иззети са два луксозни автомобила, използвани от организираната престъпна група – „БМВ““Х5“ и „Рейндж Ровер Спорт“.

За срок до 24 часа първоначално са задържани 12 души – Ф.Х. на 29 г., сирийски гражданин, с хуманитарен статут в България; И.Й. на 34 г., С.Е. на 32 г.; Г.С на 46 г., М.И. на 41 г., И.Д. на 38 г., Г.К. на 34 г. – всички осъждани, както и Р.Й. на 29 г., С.К. на 25 г., П.К. на 24 г. и Д.Н. на 43 г., известни на органите на МВР, и 36-годишната Н.С. Установени и разпитани са 21 свидетели по делото.

На четирима са повдигнати обвинения, като на двама от тях е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа, като след изтичането й, е наложена постоянна мярка за задържане. На двама от обвиняемите е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева и 2 000 лева. Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на групата продължава.

Източник: news.bg

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов