in

Осветиха християнския кръст над квартал „Повеляново“

В деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий йеромонах Никифор освети християнския кръст, който бе издигнат в местността Сиври баир над „Повеляново“ от група доброволци.

Ритуалът съвпадна с храмовия празник на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в квартала, която става на 107 години. По този повод сутринта Негово всепреподобие отслужи тържествена литургия в препълнената с миряни Света обител.

Събитията бяха уважени от кмета Свилен Шитов, който бе придружен от двете си деца, от председателя на местния парламент Владимир Ненков и от общинския съветник Димитър Николов.

На 11 май Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий. През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука – глаголицата, която предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Солунските братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги, с което полагат основите на старобългарския литературен език. Кирил и Методий са канонизирани като светци в края на XIX век.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов