in

Кирилицата оживява с уникално 3D шоу в сърцето на Рим

Снимка: Facebook: Rome - Lazio - Italya

В историческото сърце на Рим, на фона на Колизеумa, ще се проведе „Discover Bulgaria” – едно от най-значимите културни събития на страната ни в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

На 28 май в 20.30 часа светлините на Капитолийския площад ще бъдат изключени. 3D mapping шоу, проектирано върху фасадата на сградата на Римската община ще разкаже как българската писменост е спомогнала за разпространението на християнството сред източните славяни, а ансамбъл „Чинари“ ще поведе публиката на вълнуващо пътешествие, очертаващо българския принос за европейската културна идентичност, съобщават от пресцентъра на Министерство на културата.

Събитието ще бъде открито от министъра на културата Боил Банов и посланика на Република България в Италия Марин Райков. Приветствие ще отправи и заместник-председателят на италианския Сенат Паола Таверна и Карола Пена, председател на Комисията по международни отношения на Община Рим.

Светлинното шоу е изработено от българско студио, което е носител на множество международни награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света. Сред тях са фасадата на Министерски съвет в София, Бранденбургската врата в Берлин и Болшой театър в Русия.

Саундтракът на спектакъла включва изпълнения от най-новия албум на хор „Мистерията на българските гласове“, чиято световна премиера бе на 25 май т.г. Музиката е на Петър Дундаков, а записите са със специалното участие на австралийската певица и композитор Лиса Джерард.

Специални гости на събитието са кметовете на градовете Пловдив и Матера, които през 2019 г. ще бъдат Европейски столици на културата – Иван Тотев и Рафаело Де Руджери.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов