in

Умъртвиха над 57 хиляди пекински патици заради птичи грип край Добрич (ВИДЕО)

Снимка: CBC News

21 406 пекински патици и 36 хиляди новоизлюпени птици от същия вид в с. Стефаново са умъртвени по хуманен начин заради регистрираното преди дни огнище на инфлуенца в частна животновъдна ферма в селото.

Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия. Заразата бе потвърдена в петък вечерта.

Кметът на село Стефаново, община Добричка, е алармирал за новото заразяване с птичи грип във ферма за патици. Той самият се натъкнал случайно на този факт вчера, но официално уведомяване не е направено нито от Областната агенция по храните, нито от областната управа.

Само преди 7 месеца във фермата за племенни пекински патици пламна огнище на Инфлуенца тип А и се наложи унищожаването на всички 11 хиляди птици, което коства над 4 млн. лв. щети. Този път става дума за над 30 хиляди пернати

Кметът на Стефаново е възмутен, че никой не го е уведомил за заразата. Натъква се на хора в бели комбинезони при случайна разходка в гората край фермата. Оказва се, че въпросната дама е директорът на агенцията по безопасност на храните в Добрич. На въпроса защо не е уведомен по надлежния ред, кметът получава отговор, че не разполагат с телефона му, при все, че е публикуван в интернет, дори е обявен на вратата на кметството. Хората от селото са не по-малко обезпокоени от прикриваната информация.

Часове по-късно от областна управа съобщиха за наличието на ново огнище на птичи грип и уточниха, че са били уведомени още в петък. Очаква се и заседание на областната епизоотична комисия. Все още не е ясен щамът, с който са заразени птиците. Кметът на Стефоново е предупредил хората да затворят пернатите в личните си стопанства.

Предстои да се унищожи част от фуража и да се пристъпи към пълна дезинфекция отново на обекта, каза Красимир Кирилов. На заседанието на Епизоотичната комисия д-р Андонова е отбелязала, че при контролното заселване на фермата не са констатирани отклонения във взетите проби.

Предстои да се търси причината за новото огнище. В сила са забрана за транспортиране и търговия с птици и яйца в определените три- и десеткилометрова зони с цел недопускане разпространение на заразата.

Източници:dobrichonline/ tvdobrich

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов