in

Съдии във Варна оценяваха пресъздаването на симулиран съдебен процес от шестокласници

Проявата бе финална за настоящата учебна година в рамките на регионалната образователна програма „Час по правосъдие“, осъществявана от началото на 2015 г. в партньорство между Районен съд, Окръжен съд и Регионално управление на образованието – Варна.

Възпитаниците на училище „Йордан Йовков“ представиха в съдебна зала казус, разработен съвместно с техния преподавател Емилия Михайлова, свързан с извършени хулигански действия и насилие от непълнолетни.

11 ученици се включиха пряко в пресъздаването на симулирания процес. Те се въплътиха в ролите на съдия, съдебни заседатели, прокурор, адвокати на подсъдим и пострадал, свидетели и вещи лица, като не липсваше дори и фигурата на съдебния репортер. След разиграването на избрания казус, наблюдаващите от мястото на публиката съдии – Марина Георгиева от „Гражданско отделение“ и Валентин Пушевски от „Наказателно отделение“ на Районен съд – Варна, коментираха с учениците впечатленията си от реализацията на процеса, вида и размера на наложеното наказание, разликите между реалния процес на правораздаване у нас и формираните представи за съдебни дела от киното и телевизията. Шестокласниците имаха възможност да получат от магистратите отговор на много въпроси, които ги вълнуваха относно защитата на правата им, непозволеното публикуване на снимки в социалните мрежи, последиците от хулигански прояви, насилие или пробване на наркотици.

Проявата завърши с обща снимка в съдебната зала на участниците в симулирания процес и съдиите от Районен съд – Варна.

 

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов