in

84-годишна японка даде 80 милиона йени на телефонни измамници

Измамата „Аз съм-аз съм!“ е един от най-старите трикове в наръчника на японския телефонен измамник.

Според плана измамникът се обажда на жертвата по телефона и заявява: „Аз съм“, с надеждата тя да приеме, че става дума за неин син, внук или друг роднина, който се е забъркал в неприятности и ще даде необходимите пари, за да го измъкне от несъществуващата бъркотия, пише Japan Today.

Последната жертва на подобна измама е 84-годишна пенсионерка от Токио, с която на 31 май се свързва мъж, който заявява, че е по-големият ѝ син. Той обяснява, че е загубил куфарче с важен договор, свързан с работата му и че се нуждае от пари, за да оправи ситуацията. След това изпраща друг мъж, твърдящ, че е негов колега, за да вземе парите.

Това, което прави този случай толкова известен е размерът на сумата, с която пенсионерката бива измамена – тя предава общo 82,5 милиона йени (един милион 256 хиляди лева).

Жената не усъмнява докато предава парите на „колегата“, а едва по-късно. След това тя се свързва с мъжа, който твърди, че е неин син, пита го за имената на дядо му и баба му и чак тогава разбира, след грешния отговор, че е била измамена и лишена от спестяванията си.

В момента полицията издирва измамниците, макар и все още да няма ясни улики. „Нека това да е поука за всички, че не е добра идея да се предават повече от 80 милиона йени на някой, който просто се идентифицира като „Аз съм, мамо!“, заключва японското издание.

Източник: Фокус

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов