in

Безводие чака още пет зони във Варна

Варненци имат право да са недоволни, но не могат да се правят ремонти без подмяна и превключвания на ВиК тръби, коментира шефът на водното дружество

Огромна част от Варна днес и утре ще е без вода. Сухият режим е предизвикан от ремонтите по протежението на булевард „Левски“ и превключванията на тръбите и изграждане на връзки по обновените отсечки, обясниха от ВиК. Утре и на 13 декември със сухи чешми ще останат  районът, заключен между булевардите „Христо Ботев“, „Мария Луиза“, „Осми приморски полк“, „Цар Освободител“, „Приморски“ и ул.“Девня“, част от Морската градина, районът около ф-ка „Христо Ботев“, кв.“Аспарухово“, кв.“Галата“, с.“Звездица“, Островна зона под Аспарухов мост, местностите Лазур, Зеленика“ и Боровец.

Половин Варна без вода, гейзер бликна на „Сливница“ 

Същевременно ВиК авария предизвика истински няколкометров гейзер на булевард „Сливница“,  заснет в зрелищно видео в социалните мрежи.  По този повод потърсихме за коментар директорът на водното дружество в града, инж. Валентин Вълканов.

Водата, която пият варненци идва от две места – Камчия и Девня, от тези два магистрални водопровода идва в двора на ВИК, където има резервоари и оттам се пренасочва и разпределя за различните зони на града. Едната зона е по оста Варна – Центъра-Аспарухово. Този водопровод, когато се спре в горната част, няма откъде да дойде друга вода, коментира той.

снимка varnaaction

 

Варненци са прави да са недоволни, но не може да се направи такъв мащабен ремонт, без превключвания на тръбите, коментира пред „Нова Варна“, директора на ВИК Варна, инж. Валентин Вълканов. Според него повечето от водопроводите, които минават към града ще имат превключвания. По думите на Вълканов пет са зоните, в които ще има подобни превключвания на водопроводи, така че, бъдещите периоди на безводие ще има, докато траят ремонтите. Но не можем да кажем отсега кога ще бъдат, коментира още той. Във всяка от зоните има поне по 50-60 метра тръби,  работата е сложна, коментира още ВИК шефа.

Увеличението на водата във Варна ще е 10 стотинки

По думите му очакваното увеличение на цената на водата във Варна е едно от ниските в страната. То е по предложение на регулатора и е мотивирано от инфлацията. Ще бъде потвърдено на следващото заседание на КЕВР в понеделник. При сегашното при настояща цена на кубик от 2,47 лв, след увеличението ще стане 2,58 лв за кубик, обясни още Вълканов. Скокът е от порядъка на 10-12 стотинки, за сравнение скока на водата в София е около 50 стотинки за кубик. Цената за пречистване и отвеждане в момента е 2,97,а след увеличението ще стане 3,09 лв за кубик.

*******
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева