in

Замесиха България в световен мегаскандал

снимка blitz.bg

Вселенският патриарх Вартоломей I Константинополски подаде съдебен иск срещу Принстънския университет, с който поиска да му бъдат върнати откраднати от манастир в Северна Гърция ръкописи на 1000 години.

В продължение на десетилетия тези произведения на изкуството, които според църквата са свещени текстове, са били част от най-ценната колекция с редки ръкописи на Принстънския университет. Те са били подарени на учебното заведение от благодетел през 1942 година, който ги закупил от германски търговец около 20 години по-рано, предава „Канал3“.

Според съдебния иск, подаден в районния съд в Ню Джърси в четвъртък от името на патриарх Вартоломей, четирите ръкописа са били откраднати от манастира в Кормища (село в Северна Гърция) по време на Първата световна война от българска чета, пише „Ню Йорк таймс”. Според предоставените доказателства българска чета щурмувала манастира „Теотокос Ейкосифоиниза“ през 1917 година, убила монасите, които живеели там и откраднала древните текстове – включително ръкописите, които впоследствие се озовават в колекцията на Принстънския университет.

Сред доказателствата е и том на каталога на учебното заведение, озаглавен „Гръцки ръкописи в Принстън,VI до IX век“, който е бил публикуван през 2010 година и съдържа подробно описание на ръкописите, за които се посочва, че са били взети от гръцки манастир през 1917 година и са пренесени от българските власти.

*******
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/