in

Случаите на грип във Варна се увеличават

Болните от грип в цялата страна се увеличават. Пет области са пред грипна епидемия.

Най-много са болните в областите Силистра, Ямбол, Пазарджик, Стара Загора и Бургас. Такава обаче още не е обявена. Повечето регистрирани случаи са на грип тип А, който е много близък до така наречения „свински грип“.

Заболяването се развива бързо и за 2-3 дни води до усложнения, ако не се вземат мерки навреме, предупреждават лекарите.

Във Варна регистрираната в РЗИ – Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници.

Регистрирани са 18 случая на грип и 78 усложнения от грип и ОРЗ – 33 бронхита и 45 пневмонии.

Има 23 случая на чревни инфекции срещу 6 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 17 ентероколита, 3 вир. хепатита, 1 салмонелоза и 2 ротавирусни ентерита.

От въздушно-капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 113 лица срещу 51 за предходната седмица, представени от: 94 случая на варицела и 19 случая на скарлатина.

Регистрирани са 392 бр. остри респираторни заболявания срещу 286 случая на ОРЗ от предходната седмица. Най–висока заболяемост от ОРЗ е регистрирана във възрастта 30 – 64 год. /117 лица/ и 5- 14 год. /105 заболяли лица/.

Преди дни в интервю за Dir.bg главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че до 1-2 седмици ще се разрази грипната епидемия, а маските и студът не помагат.

„Вирусите не се плашат от ниските температури. Когато в лабораторни условия се налага да ги запазим за по-дълго време, това става при екстремно ниски температури – от минус 20 до минус 50 градуса. И те остават жизнеспособни, а когато се затопли те пак стават активни. Така че не може да разчитаме на това, че студът влияе отрицателно на грипния вирус“, добави той.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.