in

Във Варна задържаха иранец, издирван от Интерпол

Снимката е илюстративна

Варненският окръжен съд уважи искането на прокуратурата и взе временна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок до 40 дни на издирван за измама иранец.

Уважено е искането на Окръжната прокуратура във Варна за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до 40 дни на иранския гражданин Мосайби Саид Х. 58-годишният мъж се е отклонил от правосъдието на Ислямска република Иран и е бил издирван от Интерпол за извършена измама през лятото на 2017 г., съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.

Мосайби събрал огромна сума пари от жертвите на измамата, за да ги снабди с официални български разрешителни за пребиваване. Това престъпление по Наказателния кодекс на Иран се наказва с лишаване от свобода до 7 години и давността на деянието не е изтекла. Измамата е престъпление и по българския НК и се наказва с лишаване от свобода до 6 години.

58-годишният иранец е бил задържан на 20 март тази година във Варна. Той притежава разрешително за продължително пребиване на чужденец в България, издадено през юли 2017 г. и валидно до 2021 год.

Съдебните власти на Ислямска република Иран са декларирали намерението си да екстрадират своя гражданин в родината му.

Определението на Варненския окръжен съд, с което е взета мярката за неотклонение „Задържане под стража“ за срок до 40 дни, подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.