in

Продължава нападението на кърлежи във Варненско

Снимка: Pixabay

158 човека са ухапани от кърлеж за седмица във Варна и областта. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Регионалната здравна инспекция в града, на база данните за периода 29-ти май до 4-ти юни

От Здравната инспекция допълват, че през отчетния период няма регистрирани случаи на Марсилска треска или Лаймска болест. За сравнение, през предходната седмица няма нито един случай на ухапан от кърлеж.

Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване.

Неправилно е и мазането на мястото на запития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза.

От РЗИ – Варна съветват хората да наблюдават мястото на ухапване за зачервяване – петно което може да се появи до месец от ухапването, обикновено след седмия ден. Петното е характерно с бърз растеж, без сърбеж и затопляне. Често в средата е с просветляване, а отстрани с по-тъмен ореол. Други признаци, за които трябва да наблюдавате са температура, увеличени лимфни възли в близост до ухапването и общи грипоподобни оплаквания.

Публикувано от Ивайла Андонова

Завършила съм бакалавър Финанси и магистратура Артмениджмънт. Вдъхновението ми са музиката и хората. Обичам думите да се леят както мелодията, която образуват нотите в един такт и едновременно с това да предизвикват емоция във всеки един човек, до когото се докоснат.