in

ЕП одобри окончателно въвеждането на дигиталните здравни сертификати

Кадър: YouТube

Европейският парламент прие окончателно въвеждането на дигиталните сертификати за ваксинация. Това ще стане от 1 юли. Сертификатите ще бъдат валидни 12 месеца

Сертификатът ще бъде издаван безплатно от националните органи и ще бъде достъпен в цифров или хартиен формат, като ще съдържа QR код. Документът ще удостовери, че човек е бил ваксиниран срещу COVID-19, има скорошен отрицателен резултат от теста или се е възстановил от инфекцията. На практика това ще бъдат три различни сертификата. Общата рамка на ЕС ще направи сертификатите оперативно съвместими и проверими в целия Европейски съюз, както и ще предотврати измами и фалшифициране. Удостоверението няма да е предпоставка за свободно движение и няма да се счита за документ за пътуване, пишат още от ЕП.

По време на междуинституционалните преговори, евродепутатите осигуриха споразумение, че държавите от ЕС няма да могат да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати – като карантина, самоизолация или тестване – „освен ако не са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве“. Научни доказателства, „включително епидемиологични данни, публикувани от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC)“, ще трябва да бъдат взети под внимание. Мерките трябва да бъдат нотифицирани, ако е възможно, 48 часа предварително на други държави-членки и Комисията, а обществеността трябва да бъде уведомена 24 часа.

ЕП призовава държавите от ЕС да осигурят изследвания за новото заболяване на достъпни цени. Европейската комисия ще осигури 100 млн. евро за изследвания и удостоверения, се допълва в съобщението. Предвижда се държавите от ЕС да приемат удостоверения, издадени в други европейски държави за ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата. Държавите ще решат дали да приемат и удостоверения за ваксини, разрешени по национални процедури или от списъка на Световната здравна организация.

Превод: Редакция „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/