in

Жизненоважни лекарства за бременни продължават да липсват в аптеките във Варна

Снимка: Pixabay

Това споделя с мъка бъдеща майка от Варна

Жизненоважни лекарства като „Фраксипарин” и „Клексан” все още липсват в аптеките във Варна, както и в други големи градове в страната. За това алармира Детелина в сигнал до „Нова Варна“.

Медикаментите са от изключително значение за бъдещите майки, които страдат от тромбофилия и трябва задължително да се приемат.

Преди около месец ви разказахме, че лекарствата липсват от аптечната мрежа. Беше въведен регламент, според който въпросните медикаменти ще се продават в определени аптеки, само срещу рецепта и генетично изследване. Целта бе да се избегне безконтролното им изкупуване от пациенти с коронавирус. Оказва се, че към днешна дата проблемът все още е на дневен ред.

„Бременна съм в края на 4 месец и имам тромбофилия. На терапия съм с „Фраксипарин“, който е изключително важен медикамент.. уви обаче никъде го няма. Нито него, нито заместващият му „Клексан“. В началото на бременността си дори и трудно, успявах да си намирам, но сега всичко е изчерпано. Това заболяване е опасно както за мен, така и за детето ми. Не ви пиша само от мое име, а от името на хиляди майки, от всички градове на България, с които поддържаме връзка и всички се чудим и маем как да постъпим“, споделя Детелина пред „Нова Варна“.

„Къде е министерството на здравеопазването? Или всички са заети в момента с ваксинацията против вируса, който циркулира. Само че на този свят това не е единственото заболяване“, казва още тя в писмото си.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.