in

С пролетта идва и „пролетната умора“: Как да се справим?

Снимка: Pixabay

Пролетната умора и есенната слабост, са проблеми, с които се сблъскват доста от хората, при настъпването на внезапни промени в температурите. Това неразположение през пролетно-есенния период се характеризира с необяснима умора и слабост, както и липса на енергия. Истината е, че просто на организма му е необходимо време, за да се адаптира към преходния сезон.

Как обаче да се справим с досадната „пролетна умора“? Ето няколко полезни съвета:

Спорт и движение на открито

Добра идея е практикуването на повече спорт на открито и разходки на слънце. Именно под влиянието на ултравиолетовите лъчи започва производството на витамин D. Този витамин осигурява преминаването на калция от червата в костите и по този начин дава стабилността на скелета, в последните проучвания, неговият дефицит се свързва с депресивни състояния, отслабена имунна система и повишено чувство на умора и раздразнителност.

Начин на хранене

Храни с доказано успокояващо действие при стрес са: зелето, карфиолът, гъбите, овесът, целината, лукът, чесънът, бананите, авокадото, ядки и мед. Здравословното хранене ще ви помогне да се преборите със стреса успешно. Освен това пийте много вода.

Почивка

Отделяйте достатъчно време за пасивна и активна почивка – спорт и туризъм, бани, музика и подвижни развлечения с близки хора.

Наспивайте се добре

Сънят е важен, както за физическото, така и за психичното състояние на организма.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.