in

Кои са най – изхвърляните храни и как да спрем да разхищаваме

Снимка:Pixabay

Можете да разхищавате по-малко храна и да пестите пари. Разхищението на храна е сериозен проблем от етична, икономическа и екологична гледна точка. Представяме ви списък от някои от най-често разхищаваните храни.

Най-често разхищаваните храни

Доста от хората надценяват колко храна ще им е необходима за дадена седмица или как една трета от хората не изяждат остатъците, които запазват. Най- често се изхвърля:

  • Маруля (27%)
  • Банани (23%)
  • Мляко (21%)
  • Ябълки (21%)
  • Хляб (21%)
  • Деликатеси (16%)
  • Яйца (16%)
  • Месо (15%)
  • Моркови (14%)

Нормално е да не изядете цялата си храна, но не е толкова нормално да не направите нещо продуктивно с нея. За щастие, плодовете и зеленчуците – които съставляват по-голямата част от списъка с отпадъци – са сред най-добрите храни за компостиране. В днешно време това е достатъчно лесно, за да може всеки да го прави: Съхранявайте остатъците в контейнер за многократна употреба във фризера си, след което ги занесете за компостиране или се снабдете с устройство за домашно компостиране. Ето пълно ръководство за това как да го направите. Това няма да ви спести пари в магазина за хранителни стоки, но е по-добре за околната среда и в зависимост от това дали използвате компоста в градината си или другаде, може да ви спести малко в дългосрочен план, предаде lifehacker.

Как да спрете да изхвърляте храна

За икономии използвайте по-ефективна система за изготвяне на списъци с хранителни продукти, например приложение, което ви помага да решите какво ви липсва в домакинството и какво трябва да се допълни при следващото посещение на магазина.

И накрая, намерете нови начини за използване на храните, които често се изхвърлят, като например да нарязвате и замразявате банани веднага след като ги купите. От по-старите ябълки може да се направи ябълково пюре, а от по-стария хляб – крутони. Малко мислене може да ви спести време, пари и да намали отпадъците. Печелят всички.
Превод и редакция: „Нова Варна“

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/