in

По колко мляко на ден могат да пият възрастните, за да не си навлекат сериозни проблеми?

Снимка: Pixabay

Прясното мляко е любим продукт на мнозина, но крие някои опасности, в случай че се прекалява с консумацията му.

Експерт посочва, че възрастните хора е добре да се въздържат от повече от две чаши на дневна база

Млякото съдържа голямо количество протеини, мазнини, аминокиселини и хормони. Но животински мазнини, които влизат в състава му, повишават нивото на „лошите“ липиди в кръвта. Това допринася за прогресирането на атеросклерозата и сърдечно-съдовите заболявания.

„Това се потвърждава от проучвания на американски учени“, казва ендокринологът и диетолог д-р Елена Киселева, съобщава сайтът Актуално.

„Изследователите стигат до извода, че аминокиселината левцин, която присъства в млякото, може да стимулира активното делене и растеж на клетките, което допринася за растежа на тумори при възрастните хора“, казва още лекарят.

„Все повече хора се оплакват от непоносимост към млечната захар: тя стимулира производството на инсулин“, допълва още д-р Киселева. В допълнение, разграждането на лактозата изисква ензима лактаза, който не се произвежда при възрастни хора. Когато неразградената лактоза навлезе в червата в големи количества, възниква непоносимост към лактоза.

„Ако продължите да пиете мляко въпреки всичко, не се изненадвайте, ако получите метеоризъм, коремен дискомфорт, проблеми с изхождането, гадене и дори повръщане“, допълва още специалистът.

Лекарят препоръчва да се консумират 2 чаши мляко или течни ферментирали млечни продукти на ден. Диетологът допълва, че млечните продукти са основните доставчици на калций, а човек се нуждае от около 800-1200 mg калций на ден. Това количество калций може да се набави чрез консумацията на 1-2 чаши мляко или ферментирали млечни продукти.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/