in

4 признака, че сте прекалили с консумацията на сол

Снимка: Pixabay

Консумацията на повече от препоръчаните от NHS 6 гр. дневно за възрастни, което се равнява на около една чаена лъжичка, обаче може да бъде вредна за здравето.

Желанието да изпиете чаша вода малко след като сте похапнали пакет чипс, купа пуканки или шепа фъстъци е ясен знак, че закуската ви е била солена – и това не е непременно нещо лошо. Трапезната сол, известна още като натриев хлорид, съдържа около 40 % натрий – основно хранително вещество.

„Високият прием на сол нарушава естествения баланс на натрий в организма“, казва пред Индипендънт, Оливия Бърли, която е регистриран диетолог и работи по превенция на диабета. Тя обяснява, че това може да доведе до високо кръвно налягане: „Хипертонията е състояние, при което кръвното налягане остава повишено с течение на времето, което може да увеличи риска от заболявания на сърцето и кръвоносната система.“ Освен ако не следите много внимателно етикетите на храните, невинаги е очевидно колко сол приемате на ден.

„Примери за храни с високо съдържание на сол могат да бъдат консервирана риба или домашни птици, замразени храни като панирани меса, осолени ядки, консервиран боб, осолени меса, супи и сандвичи“, споделя още диетолога.

Това, че сте изпили достатъчно вода, за да утолите жаждата си, не означава, че сте неутрализирали ефекта от твърде многото сол, поради което е важно да сте наясно с други здравни показатели.

1. Главоболие

Дехидратацията, причинена от прекомерния прием на сол, може да доведе до силно главоболие. Според Оливия Бърли, тези главоболия обикновено са по-болезнени от леките, като дават усещане за пулсиране, тъй като кръвоносните съдове се разширяват. Те са склонни да се появят между един и два часа след като сте се нахранили, тъй като нивата на натрий в организма се повишават. Възможно е да се появят по-бързо, ако имате високо кръвно налягане или страдате от хронично главоболие като цяло, но често могат да бъдат решени чрез рехидратиране. Увеличете приема на вода и главоболието ще се намали.

2. Подуване на краката и ръцете

Познато още като оток, подуването на пръстите, глезените или стъпалата може да бъде забавена реакция на рязко повишаване на натриевото съдържание. „Когато се консумира твърде много сол, организмът задържа допълнителния натрий и увеличава течността извън клетките, обяснява Бърли. „Това кара бъбреците да имат намалена функция, да отстраняват по-малко вода и следователно да повишават кръвното налягане“. Подуването може да се появи по-често при прекалено дълго седене или при дълги пътувания.

3. Високо кръвно налягане

„Солта е най-голямата причина за високо кръвно налягане“, предупреждава американската диетоложка пред Индипендънт. „Само в рамките на 30 минути консумацията на излишна сол ще доведе до телесна реакция на кръвоносните съдове.“ Наричана още хипертония, ако не се лекува, тя може да увеличи риска от сериозни проблеми като инфаркти и инсулти. Ако след прием на солена храна симптомите ви включват замъглено зрение, болка в гърдите, например чувство на стягане, сърцебиене, задух или внезапно кървене от носа, това може да означава, че имате повишено кръвно налягане.

4. Често уриниране

„Прекомерната жажда е често срещан отговор на консумацията на солени храни и естествено води до увеличаване на консумацията на течности, което води до прекомерно уриниране“, казва Бърли.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!
Превод и редакция : Нова Варна

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/