in

Лекар посочи симптомите, говорещи за омазнен черен дроб: Единият се появява още на сутринта, след ставане

Кадър: Youtube/Vidyudabhi

Черният дроб е жизнено-важен орган от храносмилателната система, който играе огромна роля в процес метаболизъм и изпълнява редица други функции в тялото. Функциите на този орган са от съществено значение за правилното функциониране и здравето на огранизма. Най-често заболяванията на черния дроб се свързват с употребата на алкохол, но всъщност голяма част от тези заболявания не са причинени от този навик

Натрупването на мазнини в този орган, включително неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD), е общ термин за редица чернодробни заболявания, засягащи пиещите малко или никакъв алкохол, съобщава Актуално.

Често омазненият черен дроб протича с едва доловими симптоми. Един от тях може да се прояви сутрин, след ставане от сън.

Руският хепатолог д-р Алла Южнова сподели кой е сутрешният симптом, който издава омазнен черен дроб – „Чувството за умора може да е признак за развитие на омазнен черен дроб“.

Други симптоми включват:

  • болка или дискомфорт в горната дясна част на корема
  • разширени кръвоносни съдове, които се забелязват под повърхността на кожата
  • подуване на корем
  • зачервени длани
  • увеличен далак
  • необяснима загуба на тегло
  • жълтеница

Лекарят припомня, че това са симптоми на NAFLD, но те също така могат да се окажат признаци на други състояния.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/