in

Трик, с който пържените картофи не залепват едни за други и стават още по-вкусни

Снимка: Pixabay

Въпреки че пържените картофи не са особено полезни за здравето, те са сред любимите храни, които се консумират през лятото. Впрочем, прието е, че похапването на пържени картофки няколко пъти в месеца не е толкова вредно за физическото ви състояние. А ако се упражняваме достатъчно редовно и следим за изрядната ни форма, можем да ги поглъщаме още по-често.

Да поднесеш на трапезата едни чудесни пържени картофки обаче не е толкова лесно, колкото изглежда. И в някои моменти се изненадваме, че на пръв поглед всичко на теория е просто, а не се получават вкусни. Или са прегорели твърде много, или в сърцевината са останали твърди. А по закон имаме близки, които някак знаят как да ги правят и дори са си изградили име с тях. Затова в определени гладни моменти обявяваме на всеослушание – ядат ми се пържените картофки на мама.

В заведенията пък нещата са на везните. Понякога са станали чудесни, друг път са твърди и не ни се нравят. Да не говорим за веригите за бърза храна – именно на това място пък са без всякакъв вкус. Седмици наред не се развалят, което означава и че са проблем за тялото.

Затова, тук може да се научим да готвим пържени картофки по правилния начин. А цаката е в едно-единствено нещо, което далеч не всички домакини използват. Ако въведете в употреба този трик, пържените ви картофки винаги ще се получават страшно вкусни и радващи небцето. Всички ще си падат по тях и ще пожелаят още, моментално от тигана. Ще се учудите като схванете колко лесна е тайната. Ето и нея:

МОМЕНТАЛНО след като нарежете пържените картофки, ги поставете в едра купа с много студена вода, но с прибавена супена лъжица СОК ОТ ЛИМОН. По този начин картофите се получават много по-вкусни и заедно с това много по-полезни. Изпържват се хармонично и разцъфват със златен загар. И освен това не залепват един с други.

Ако си поставите за цел вашите картофки да се получат колосално вкусни, запазете ги цели ДВА ЧАСА във водата. А ако сте на зор с времето 40 минути пак ще свършат работа. Ето още няколко златни тактики: • Имайте предвид, че не всички сортове са добри за максималния вкус. Картофите с голямо съдържание на нишесте е по-добре да вкарате в употреба за направата на пюре, защото те не произвеждат тази съвършена загоряла коричка.

Добрите домакини съветват да си купите картофи с червена или жълта кора. Белите сортове често покафеняват след като ги обелите. Следете за едри с правилен овал картофи с плътна кора, които не са с видими увреждания.

Правилният тиган също е от решаващо значение при правенете на пържени картофи! Най-хубавите картофки се поставят в чугунен тиган. Той има дебели стени, качва градусите по-продължително и пази високата температура за по-дълъг период.
А от днешната кухненска посуда разчитайте на тиганът уок. Той пържи перфектно и не харчи олио.

И не забравяйте – картофките се солят добре 5-6 минути преди да станат готови. Солта дава по-дълъг живот на влагата и ако сложите сол на картофите, когато са в самото начало, те ще ще се получат мокри и светкавично ще залепнат за дъното на тигана.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/