in

Бърз Шоко десерт – подходящ за всеки повод и всеки вкус

Кадър: Youtube/Yum

Този десерт съчетава ядки, сушени плодове, локум, различни видове шоколад, остатъци от бисквитки или дори торта. Всичко с което разполагате може да ви е от полза за тази рецепта

Начупете 200 г бял шоколад на малки парчета и ги сложете в термоустойчива купа. Поставете купата в горната част на тенджера, пълна наполовина с вода, като се уверите, че дъното на купата се носи във водата. След което оставете на бавен огън, докато шоколадът се разтопи.

Вземете 150 г сушени сини сливи, смокини, фурми или кайсии, след което ги нарежете на малки парченца с размерите на лешник или малко по-големи. Поставете ги в купа и към тях добавете 75 г стафиди или захаросани портокал и лимон, нарязани на малки парчета.

В плитък тиган препечете около 75 г (една шепа) обелени лешници, бадеми, орехи или кашу, докато станат бледо златисти и ароматни, след което ги разбъркайте в плодовете. Натрошете шепа остатъци от торта или стари бисквити. След като си добавите всичко налично и разбъркате добре, изсипете разтопения шоколад при продуктите и разбъркайте с лъжица, докато всичко се покрие с шоколад.

Поставете лист пергамент за печене и върху листа, с лъжица, оформете вашите сладки. Друг вариант е да използвате формички за мъфини. Креативност може да проявите по всяко време и рецептата няма да се обърка. Украсете сладките като поръсите отгоре с шам фъстък или захаросани кори, или и двете. След което оставете на хладно място да стегне . Отлепете ги от хартията и ги съхранявайте на хладно.

Това, което ги прави интересни, е балансът на текстурата, така че опитайте да включите меки текстури, сушени плодове, като кайсии и сливи, с нещо дъвчащо, като смокини или локум, след това елемент на хрупкавост от лешници или бадеми.

Нещо тръпчиво, като сушени кайсии или сушени череши, е силно препоръчително, когато е покрито с тъмен, леко горчив шоколад – но не повече от 70% какаово масло.

По публикацията работи: Ева Григорян

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/