in

Във Варна обсъждат важни решения, засягащи собствениците на кучета и уличните животни

Снимка: Pixabay

Неправителствени организации във Варна се обявиха за актуализиране и диференциране на таксата за притежаване на куче. Те са на мнение, че не е коректно таксата в размер на 24 лева да е еднаква и за породисто куче, което струва хиляди левове, и за любимец от уличната популация.

Органите, имащи отношение по въпроса, обсъдиха мерките и дейностите за овладяване на популацията на безстопанствени животни. Бяха изслушани представители на различни неправителствени организации. Едно от исканията е да се промени Наредбата за обществения ред, в частност текстове от раздел VI, по отношение на забранителния режим за хранене на безстопанствените животни.

Сдруженията настояват също да се изгради общински кастрационен център в рамките на града, който да бъде достъпен за граждани и доброволци. Освен това беше предложено и да се създаде център за лекуване, адаптация и осиновяване на котки, финансиран от общината и работещ с доброволчески програми.

Бе одобрено и отпускането на 50 000 лв. от местната хазна за частично подпомагане на социално слаби собственици на домашни любимци за изпълнение на законовите изисквания по ваксинация, микрочипиране, издаване на паспорт и кастрация. Подкрепено бе и искането да се правят регулярни проверки на всички домашни любимци, като при установени нарушения да се издават предписания и да се налагат глоби.

Беше дадено съгласие и за проучване на възможностите за кампанийно сътрудничество с мобилни клиники в по-труднодостъпни райони с установена повишена популация, в. т.ч и на котки, с цел по-бързо овладяване на популацията и спиране на притока на животни от един район в друг. За да станат факт всички тези предложения, те трябва да получат одобрението на местния парламент.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/