in

Вълнуващо пътешествие в света на Зоопарк Варна – рубрика „Непознатата Варна“ (ВИДЕО)

Снимка: "Нова Варна"

В поредния вълнуващ епизод на рубриката „Непознатата Варна“, се отправяме на едно неповторимо пътешествие в сърцето на Зоопарк Варна – едно от най-обичаните места за отдих и среща с дивата природа в града. Място, познато на мнозина като кътче за семейни разходки, но също така и дом на безброй животни, всяко със своята уникална история и характер. В този епизод водещата Зоя Георгиева разговаря с двама от отдадените служители на зоопарка – д-р Михаил Василев, ветеринарен лекар, и Пламена Каразутева, зоолог, които ни разказаха повече за работата си и за обитателите на това удивително място.

ГЛЕДАЙТЕ ЕПИЗОДА ТУК:

Зоопарк Варна не е просто зоологическа градина, той е дом на някои от най-забележителните животни, сред които е и най-старият обитател – мечката Свобода. Пристигнала през 2008 година, Свобода се превръща в истински символ на зоопарка. Въпреки загубата на партньора си Карамуш през 2014 година, тя продължава да радва посетителите, особено децата, които обичат да я наблюдават.

Но какво прави зоопарка толкова специален? Това е вниманието и отдадеността на екипа, които не само се грижат за животните, но и се стремят да създадат връзка между тях и посетителите. Пламена Каразутева споделя забавна история за Свобода, която показва колко хитро и игриво може да бъде това величествено същество: „По случай събуждането ѝ от зимен сън, бяхме заложили лакомства в местообитанието ѝ за интервю с една от медиите. Свобода обаче излапа лакомствата, преди интервюто да започне, и когато разбра, че има още, започна да се крие от нас и интервюиращите, докато не ѝ дадохме още… Кара ни да се усмихваме.“

Снимка: „Нова Варна“

Зоопарк Варна не би бил същият без своите обитатели – всяко животно има своя уникален характер и поведение, които правят работата на екипа не само предизвикателна, но и невероятно интересна. Пламена споделя, че Свобода е с най-заявения характер сред обитателите, но и други животни също се отличават със своите уникални черти.

Д-р Василев разказва за алпаката Хуаризо Президент, която има специално отношение към всички в зоопарка – както към служителите, така и към посетителите. „Той винаги е отворен за предложения от различен характер, особено когато става въпрос за лакомства. Но също така може да бъде агресивен, когато нещо не му харесва,“ разказва д-р Василев. В една особено забавна случка, той си спомня как Президент почти успява да го събори от оградата, докато се опитвал да снима муфлоните. „Успях да вдигна краката си на време и да избегна атаката му, но това беше урок за мен – винаги да съм нащрек около Хуаризо!“, добавя той с усмивка.

Снимка: „Нова Варна“

Животът в зоопарка е пълен с изненади, и това се доказва от необичайните връзки, които животните изграждат помежду си. Един такъв пример е съжителството на алпаката Хуаризо Президент с две нандута. „Те живеят заедно вече две години и споделят всичко – от храната до покрива над главите си,“ споделя Пламена.

Една от най-забавните и в същото време предизвикващи адреналин случки в зоопарка е „ловът“ на падащи патенца. В пролетния сезон, когато започва размножителният период на птиците, малките патенца често гнездят по пролуки в сградите на зоопарка. Когато дойде време за излюпване, патенцата трябва да скочат от покрива, за да достигнат до безопасното езеро. Д-р Василев разказва как екипът стои долу, разгърнал одеяла, готов да улови „падащите“ патенца, за да ги предпази от нараняване. „Това е една от онези ситуации, които са едновременно забавни и притеснителни, но винаги я очакваме с нетърпение,“ споделя той.

Зоопарк Варна е място, където животът никога не спира – това се вижда и от последния „бейби-бум“, който се случва в момента. Сред новите попълнения са малко камилче, няколко бебета муфлончета, виетнамски прасенца, камерунски кози, вълчета, както и първото поколение на кенгурата в зоопарка. „Малкото кенгуру вече започва да проявява интерес към света извън торбичката на мама,“ споделя с усмивка Пламена.

Снимка: „Зоопарк Варна“
Снимка: „Нова Варна“

Що се отнася до това как животните реагират на природните бедствия, Пламена обяснява, че животните често имат интуитивна способност да предчувстват подобни събития. „Има изследвания, които показват, че преди земетресение животните променят поведението си 18-20 часа по-рано. Птиците, например, започват да се прибират към брега преди буря,“ споделя тя. Д-р Василев добавя, че определени видове животни, като костенурките и някои земноводни, реагират по специфичен начин на пожари. „Костенурките се свиват и изчакват пожарът да премине, докато други животни се заравят под земята. Интересно е, че природните бедствия, въпреки че са бич за човечеството и животните, са естествен процес и някои видове дори се възползват от тях,“ казва той. Например, птици могат умишлено да гонят животни към огъня, за да се нахранят след това с техните трупове.

Нека научим и някои интересни факти за животните. Д-р Василев разказва, че пеликаните имат мехурчета въздух под кожата си, които ги предпазват от наранявания при кацане. „Това пукане, което усещаме, когато хванем пеликан за медицинска процедура, е от тези мехурчета. Те помагат на птиците да се предпазят от удари,“ обяснява той. Пламена добавя още един интересен факт за леопардите, които са част от зоологическата колекция на Варна: „Петната по козината на всеки леопард са уникални, подобно на пръстовите отпечатъци при хората. Това ги прави изключително интересни за изследвания и наблюдение.“

Снимка: „Зоопарк Варна“

Зоопарк Варна е не само място за посещение, но и за участие. Д-р Василев и Пламена разказват за възможностите за доброволчески програми и стажове, които зоопаркът предлага. „През пролетта и есента организираме доброволчески кампании, в които се включват много граждани, фирми, училища и детски градини. Те помагат в засаждането на нови дървета, обновяването на зелените площи и подобряването на условията в зоопарка,“ обяснява Пламена.

За тези, които искат да станат стажанти в зоопарка, основното изискване е да са навършили 18 години и да имат голяма любов към животните. „Стажовете са отлична възможност за младите хора да придобият практически опит в грижата за животните и да научат повече за работата в зоопарка. Изискваме стажантите да бъдат отговорни и ангажирани с работата си, защото работата с животни изисква внимание и отдаденост.

Освен доброволческите програми, зоопаркът предлага и възможността за осиновяване на животни. Това е уникален начин посетителите да подкрепят грижата за любимите си обитатели. „Когато си харесате животно за осиновяване, просто се свързвате с нашите специалисти – било то по телефон или по имейл… Много от осиновителите стават и кръстници на животните, особено на новородените, които все още нямат имена,“ обяснява Пламена.

Една от най-важните функции на Зоопарк Варна е Спасителният център за диви животни, който е отделна структурна единица на територията на зоопарка. Този център играе критична роля в опазването на застрашени видове и връщането им в природата. Д-р Василев обяснява: „В Спасителния център постъпват различни видове диви животни, които са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Нашата цел е да им помогнем и, ако е възможно, да ги върнем обратно в природата. За тези, които не могат да бъдат освободени поради трайни наранявания или други причини, осигуряваме подходящи местообитания в рамките на зоопарка или в други зоологически градини.“ Д-р Василев разказва, че всяка година в Спасителния център постъпват между 40 и 50 различни вида животни, като около 80% от тях са птици. „Ежегодно приемаме щъркели, сови, чухали и други редки видове, които имат нужда от специални грижи. Имали сме дори блатна сова, което е много рядко срещан вид в България,“ добавя той. Освен птици, Спасителният център се грижи и за други животни като костенурки, видри и различни бозайници. Този разнообразен състав от животни показва колко важно е значението на центъра за опазването на биоразнообразието в региона.

Снимка: „Нова Варна“

Зоопарк Варна е много повече от място за разходка – той е дом на невероятни животни, всяко със своята история и уникален характер. Благодарение на отдадеността и усилията на екипа, посетителите могат да се насладят на една незабравима среща с дивия свят, да научат повече за неговите обитатели и да видят зоопарка с нови очи.

Публикувано от Зоя Георгиева