in

Как да се справим със запушения нос? Изпробвайте тези 5 трика

Снимка: Pixabay

Намираме се в разгара на сезона на вирусите и настинките. Несъмнено един от най-досадните симптоми е запушеният нос. В статията се съдържат няколко съвета за това как да се справим възможно най-бързо и ефективно с това неприятно усещане.

1. Масаж на челото

Масажирайте внимателно, но уверено за около 1 минута точката между веждите си. Този масаж помага като предотвратява сухотата и възпалението, има превантивен ефект, намалява натиска в синусите, съобщава сайтът Актуално.

2. Масаж на синусите

Правете кръгови движения в областта на синусите за 1-2 минути с показалците и средните пръсти, като внимателно натискате. Тази процедура ще ви помогне да отворите носните проходи и ще подпомогне издухването на носа.

3. Масаж на горната устна

Масажирайте точката между горната си устна и носа с леки движения в продължение на 2-3 минути. Този трик ще ви помогне да премахнете оттока в областта на носа.

4. Загряване на носа

Компресът не трябва да бъде прекалено горещ. Топлината ще направи слузта по-течна. След затопляне издухайте носа си или го промийте с физиологичен разтвор.

5. Използване на овлажнител за въздуха

Когато влажността на въздуха е по-малка от 40%, слузта в носа ви изсъхва и пречи на свободното дишане. Ако вече има твърде много слуз и влажността е ниска, могат да се развият тежки бактериални усложнения. Оптималната влажност е от 40% до 60%.

Важно: Статията е с информативен характер и не заменя консултацията с лекар и балансираното хранене!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/