in

Община Девня прие критериите за настаняване в социалните апартаменти

preskonferenciq devnq (Small)

От днес в сила са критериите за настаняването в социалните жилища в община Девня, съобщи на пресконференция в сградата на общината заместник-кметът Ели Иванова. По тях ще се избират лицата, които да бъдат настанени в апартаментите за социално слабите жители на общината. Те се намират в ремонтирания блок, който бе напълно променен по проект “Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение на територията на Община Девня“. Той се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие, Национално съфинансиране и допълнителен собствен принос на община Девня. Общата стойност на проекта възлиза на 1 406 112,76 лв., а срокът му на изпълнение е 20 месеца. Предмет на проекта е чрез извършване на ремонт и реконструкция на общинска сграда, да се осигурят 33 жилища с различна площ и функционалност, за настаняване под наем на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението, както и други групи в неравностойно положение, живеещи на територията на Община Девня.

 
Представителите на целевите групи са: Лица и семейства, които обитават пренаселено жилище, Обитават жилище, което не е електрифицирано или нямат достъп до вода и канализация, Родители с деца, включително непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания, Хора в риск от бедност и социално изключване.
Според критериите, които влязоха в сила от днес, в тристайните апартаменти ще бъдат настанявани четиричленни и многодетни семейства. В двустайните – тричленни семейства, а в едностайните – едно и двучленни семейства. Право да кандидатстват имат лицата, които живеят в лоши битови условия, с нисък доход, самотни родители, лица с увреждания, многодетни семейства, жертви на домашно насилие, жертви на трафик на хора и др. Задължително обаче е да имат мотивация за работа, активно да я търсят, децата им да посещават детска градина или училище. Ако се установи, че това не го изпълняват, наемните им отношения ще бъдат прекратени. Същото ги грози и ако не чистят градинките около блока, общите площи и нарушават обществения ред, както и не заплащат наема, тока, водата, отоплението, което е на пелети.

 
На пресконференцията днес бе съобщено още, че наемът ще бъде година за година, но не повече от 5 години подред.
Блокът, в който се намират реновираните 33 апартамента, е в град Девня. Той ще даде възможност за осигуряване на основни битови условия на приблизително 165 души. Апартаментите са оборудвани с печка за готвене, хладилник, бойлер, легла, маси, столове, шкафове, бани и тоалетни.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/