in

Съвети за здрави кости

С напредването на възрастта все повече хора се оплакват от проблеми с костите. Как да се предпазите от остеопороза и едновременно с това да заздравите костите си? Ето няколко лесни и изпитани съвети.
Витамини и минерали за здрави кости

За да предпазите костите си от заболявания, трябва редовно да им набавяте необходимите витамини и минерали. Повечето хора свързват здравината на костите с приема на калций, тъй като минералът е основният им компонент. Но предпазните мерки срещу остеопороза не се изчерпват само с него. Трябва ви също значителна доза магнезий, който да помогне за придвижването на калция в организма. Тъй като тялото няма навика да складира магнезий и да ползва скрити запаси, ваша е задачата да му го набавите, а най-лесният начин е с храната.

Наскоро учени установиха, че витамин К също съдейства за усвояването на калция от организма, но с него трябва да внимавате, защото прекомерната му употреба може да навреди на здравето ви. Освен витамин К, за здрави кости помага и витамин D.
Излезте на слънце
За да заздравите костите си, не се крийте от слънцето, а излезте навън и му се порадвайт. Това е най-лесният и ефикасен начин да си набавите необходимия витамин D. Колкото по-малко витамин D приемате, толкова по-голям става рискът от счупвания на костите. Когато сте навън, трябва винаги да следите часовника си и да предпазвате кожата си със слънцезащитен крем, тъй като слънчевата светлина може да е както здравословна, така и опасна. Съвет – при хубаво време се покажете на балкона или поседнете на пейка в парка за около 20мин. Времето е достатъчно, за да „презаредите батериите“.
Движение и пак движение

Спортът е здраве, или ако трябва да перифразираме – спортът означава здрави кости. Физическата активност, независимо от степента й, помага за увеличаването на костната плътност. Подходящи спортове са бягане, тенис, аеробика, всякакъв вид танци, скачане на въже. За тези, които пък не обичат да спортуват, също има решение – бързо ходене до работата, изкачване на стълби вместо ползването на асансьор, бърза разходка в обедната почивка.
Внимавайте какво хапвате

За да запазите костите здрави, зависи много и каква храна хапвате, съветват специалисти. Особено полезни в борбата с остеопорозата са плодове като сини сливи, ягоди, боровинки, смокини, фурми и стафиди. Задължително включвайте в седмичното си меню два пъти риба – най-полезни са скумрия, риба тон, сьомга, сардини. С тях увеличавате значително костната си плътност и намалявате риска от счупвания.
От зеленчуците с най-благотворен ефект се славят спанакът, цвеклото, цикорията, лукът и доматите. Специалисти установиха, че редовната консумация на домати (под всякаква форма) намалява нивото на вещество, което разрушава костите (n-телопептид). С магданоз и коприва пък снабдявате организма си със значително количество витамин К. За здрави кости хапвайте и също соя, овесени ядки, бадеми. Желателно е да намалите драстично солта, тъй като подправката подтиква тялото да изхвърля „складирания“ калций.
Цигари и алкохол – врагове на костите

Няма как да заздравите костите си, ако не откажете или то поне не намалите дневната доза цигари и алкохол. Всеизвестен факт е, че и цигарите, и алкохолът вредят на здравето ни, а що се отнася до костите, те са заклеймени като абсолютен враг, тъй като намаляват значително костната плътност. Съвет – опитайте се да им намерите подходящи заместители – така не само ще предпазите организма си от лапите на остеопорозата, но ще подобрите значително цялостния си здравен статус.

Източник: rozali.com

Публикувано от Дамян Дамянов