in

Регистрираха първите случаи на марсилска треска във Варна

prilagaite-5-sposoba-za-da-se-zashtitite-ot-kurleji

Двама души пипнаха марсилска треска през миналата седмица, съобщиха от РЗИ – Варна. Това са първите 2 случая на заразата от началото на годината. Единият от засегнатите е от Варна, другият – от селище в областта. Марсилската треска се предава предимно от кърлежи по кучетата. Клиничните случаи показват, че във Варна заболяването протича сравнително леко, ако бъде открито навреме. Прилага се антибиотично лечение.

6 души са потърсили медицинска помощ след ухапване от кърлеж през миналата седмица. Всички са от Варна. Атаката на паразитите се обяснява с топлото време, високата влажност и избуяването на тревите в околоблоковите пространства и градинките.
Много е важно при ухапване от кърлеж паразитът да бъде изваден от медицинско лице. Това може да стане в манипулационната на всяка амбулатория за първична или специализирана медицинска помощ или при семейния доктор. След това е добре кърлежът да се занесе за изследване в РЗИ – Варна. Лабораторният анализ показва от какъв вид е паразитът, но не дали е преносител на зараза. Ухапаният остава под медицинско наблюдение в продължение на 35 дни. Междувременно се следи какви симптоми ще се появят – кожни прояви, висока температура, отпадналост, главоболие, подуване на лимфните възли.

При навременна диагностика заболяванията, причинявани от кърлежи, се лекуват в почти 100% от случаите. Усложненията идват, ако инфекцията бъде сбъркана с грипоподобно състояние. Те са най-тежки при марсилската треска и могат да завършат със смърт.

Източник: Информационна агенция „Черно море“

Публикувано от Дамян Дамянов