in

Току-що! ДАНС нахлу в УМБАЛ „Свети Георги“

ДАНС влезе в пловдивската университетска болница „Св. Георги“, съобщи „Марица“ Проверката е започнала в понеделник. Директорът на здравното заведение проф. д-р Карен Джамбазов потвърди информацията.

От Агенцията за национална сигурност му обяснили, че става въпрос за рутинна инспекция. Нямало официално подаден сигнал, пише „24 часа“. Агентите ровят цялата документация на УМБАЛ „Св. Георги“ във връзка с търговската й дейност за периода 2013-2014 г. Проверяват обществени поръчки и договорите за наем. Много от лекарите в болницата не бяха разбрали за акцията на ДАНС и научиха за нея от журналистите.

ДАНС с акция и вчера – 20 май. В района на бул. „Мария Луиза” и площад „Лъвов мост” в столицата е проведена специализирана операция по противодействие на незаконното превеждане през границата на България и пребиваване на територията на страната на чужди граждани. Операцията е планирана въз основа на информация на ДАНС и е осъществена съвместно с органи на Столична дирекция на вътрешните работи, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и Дирекция „Миграция” – МВР.
В хода на операцията са задържани 60 пълнолетни и 9 малолетни незаконно пребиваващи лица от афганистански и от пакистански произход. Между тях има едно лице с наложена забрана за влизане на територията на Шенген. Задържаните са отведени в районни управления на полицията и се работи по установяване на самоличността им, съобщиха от ДАНС. Задържани са и двама чужденци, организиращи незаконна миграция – гражданин на Ирак, пребиваващ в България от 1996 г. и гражданин на Сомалия, пребиваващ в България от 2014 г. Двамата, в съучастие с други лица, са създали мрежа за прехвърляне към Западна Европа на имигранти. Същите са осигурявали незаконно влизане в страната и са предоставяли за целта транспортни средства, места за настаняване и неистински документи за самоличност. Имигрантите са заплащали на организаторите суми от 1000 до 3000 евро. Дейността на мрежата е създала предпоставки за застрашаване на националната сигурност и обществения ред. Във връзка с установените факти и обстоятелства със заповед на председателя на ДАНС на двамата организатори са наложени принудителни административни мерки отнемане на правото на пребиваване в Република България, принудително отвеждане до границата, експулсиране и забрана за влизане в страната за срок от пет години. Продължават действията по изясняване на престъпната дейност на мрежата.
Проведената операция е част от съвместните мерки на ДАНС и МВР за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на Република България, в рамките на които по-рано същия ден от органите на МВР са задържани още 81 нелегално пребиваващи в страната чужди граждани. При тези случаи полицията е реагирала на сигнали. Операциите за противодействие на нелегалната миграция се провеждат системно и периодично.

ДОКЛАДВАЙ ЗА НЕРЕДНОСТ

Публикувано от Дамян Дамянов