in

Читател: Варненци останаха с едно здравословно удоволствие по-малко (СНИМКИ)

Читател на „Нова Варна“ сигнализизра за нещо странно, което се случва с минералния басейн в курорта „Св. Константин и Елена“. Изненадващо площта, на която е разположен туристическият обект е заградена с огради, а басейнът с минералните извори е разкопан из основи. Това е един най-старите подобни обекти в курорта и неоповестеното му разкопаване повдига серия от въпросителни. Една от тях е следната – дали това е чисто и просто ремонтна дейност с цел обновяване и оптимизиране на басейна или задкулисна, незаконна акция, подобна на случая с плажа в Галата? Отговорите предстоят.

снимки: читател

Basein (Small)

Basein 2 (Small)

По информация на Grabo.bg „Св. Св. Константин и Елена“ е първият български Черноморски курорт. Той е един от от най-известните и красиви български курорти. Разположен е на 8км северно от град Варна сред забележително красива природна местност.

Едно от най-важните условия за развитие на комплекса е наличието на 7 минерални извора, които нямат аналог в Европа. Те са калциево-магнезиеви, слабо минерализирани и извират от дълбочина от 1800 до 2050 метра под земята с общ дебит 175 л/сек. Един от изворите се влива директно в морето и е топъл, което го прави доста посещаван почти целогодишно. Температурата на водата е между 40 и 60 градуса.

Минералната вода в „Св. Св. Константин и Елена“ лекува успешно сърдечно-съдови заболявания. А в комбинация с климата въздействието й става още по-силно. Много добре се повлияват и заболявания на ендокринната система – диабет, затлъстяване, подагра и др., заболявания на опорно-двигателния апарат и функционалната нервна система.

Минералната вода в басейна идва от термален източник с дълбочина 2000м с температура + 36-38C.
Има достъп до морето, шезлонги около басейна и заведения.

Публикувано от Дамян Дамянов