in

Касапница на пазар в Сирия с най-малко 44 убити след въздушен удар

СЦСЧП твърди, че руски самолети са изсипали бомби над Ариха, който е под контрола на сирийската опозиция

Syria
снимка: Блиц

Най-малко 44 души са били убити и още десетки са ранени при въздушни удари, извършени вероятно от руски самолети, по пазар в северозападен район на Сирия, съобщи Сирийският център за съблюдаване на човешките права (СЦСЧП), цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс в „Блиц“. Информацията бе разпространена и от „Ал Джазира”.
Местни координационни комитети са казали, че тържището е била пълно с хора и имало много пострадали.

Ръководителят на СЦСЧП каза, че убитите и ранените в Ариха са най-малко 60 души. По първи данни на проопозиционната телевизия „Ориент“ броят им е бил 40 човека.

Град Ариха е в провинция Идлиб, която е под контрола на бунтовнически групи. Сред тях е и свързаната с Ал Каида групировка „Ан Нусра“.

Правителствените сили се изтеглиха от Ариха, през май т.г., когато бунтовниците в съюз с Фронта „Ан Нусра“ завземаха цялата провинция Идлиб.

На този етап руските и сирийските официални институции не са потвърдили или опровергали информацията на Сирийският център за съблюдаване на човешките права. Центърът всъщност се състои от един човек. Това е Рами Абдурахман, сирийски имигрант, който живее в Ковънтри, Великобритания. Той не е бил в Сирия от 2000 г. и черпи информация, която впоследствие много често бива опровергавана, от свои познати в страната.

Публикувано от Дамян Дамянов