in

За Гергьовден във Варна тръгва воден градски транспорт за 1 лв.

Воден градски транспорт от Морска гара до кв. „Аспарухово“ ще пусне община Варна за Гергьовден. Идеята за въвеждане на кораб-маршрутка бе лансирана преди няколко месеца от Съюза на превозвачите в града, а кметът Иван Портних обяви, че общината ще търси еврофинансиране или публично-частно партньорство, за да се сдобие със собствен плавателен съд. Адските задръствания след старта на първия етап от ремонта на Аспаруховия мост обаче ускориха въвеждането на алтернативния градски транспорт, пише „Труд“.

korab-Asparuhovo (Small)

На първо време линията ще обслужва 78-местния кораб „Белла“, собственост на Белослав. „Общинският съвет трябва да гласува предоставянето му на Варна на сесия на 4 май“, поясни областният управител Стоян Пасев. Той уточни, че общината преговаря и с частни собственици, за да наеме още 4 по-малки корабчета за маршрутки.

„Белла“ ще пътува от кея на Морска гара до старото рибарско пристанище в „Аспарухово“ в пиковите часове – от 6 до 10 ч и от 16 до 20 ч, като на всеки час ще прави по 3 курса. Билетчето за водния транспорт ще струва 1 лв., колкото и за автобус.

На борда ще могат да се качват велосипедисти и майки с детски колички, но не и амбулантни търговци с обемиста стока, предупреди Пасев. Според него новата линия със сигурност ще облекчи трафика по моста до финала на ремонта в края на юни.

Публикувано от Дамян Дамянов